De vele ongerepte baaitjes aan de kust vormen beslist één van de meest bekoorlijke punten van het eiland Menorca, de kleine broer van Mallorca. Maar er is meer te beleven dan louter genieten van de mooiste plekken aan de kust. Wie de moeite neemt om ook het binnenland te ontdekken, bij voorkeur te voet, vindt een wonderschoon landelijk gebied met prachtige boerderijen, glooiende weiden en hun bewoners. Hier zie je hoe kleinschalige landbouw, met respect voor dier en natuur hand in hand gaan. Op bezoek bij de boerderijdieren van Menorca.

Voorzichtig

Ze aarzelt lang, maar langzaam maar zeker wint de nieuwsgierigheid het van de reserves. Koe 1220 (oormerk) komt steeds een stapje dichterbij. En als een waar fotomodel laat ze zich gewillig fotograferen, tot  aan een close up toe, waarbij bijna de lens beslaat van de adem door haar neus. Het leidt tot een mooie serie foto’s, een kriebelende hand achter het koeienoor en een natte lik aan mijn hand ter afscheid.

Weids en glooiend

We zijn op pad voor de 2e druk van Wandelen op Menorca en zijn vertrokken even buiten Ferreries, voor een wandeling van 10,7 km. Deze route voert door het binnenland, langs diverse boerderijen. Smalle slingerende zandwegen verbinden die bedrijven met elkaar. Geen verkeer, geen drukte, maar weidse uitzichten over de glooiende heuvels. In het vroege voorjaar heeft het iets weg van Engeland. De muren van gestapelde stenen, een oud ambacht dat nog steeds wordt beoefend op Menorca, geven het landschap authentieke charme. Dit is Menorca op z’n rustigst.

PK = EK

Die rust is aan de andere kant van de muur relatief. Al na 300 meter wandelen stuiten we op een paar ezels die enthousiast komen aangehobbeld zodra ze ons zien. Als drijvende kracht van menig landbouwwerktuig zie je ze steeds minder, maar toch is er nog een flink aantal werkezels op het eiland te vinden.
Sowieso staan traditionele landbouwmethoden hier nog hoog op de agenda. Schaalvergroting en productieversterking zijn begrippen die aan het rustige Menorca gelukkig voorbij zijn gegaan. Om een voorbeeld te geven: in Nederland zijn de melkkoeien zover door gefokt en bijgevoerd dat zij inmiddels gemiddeld 25 liter melk per dag leveren, met uitschieters richting de 40 liter. Op Menorca ligt dat gemiddelde rond de 15 liter. Best fijn voor de koe om niet met zo’n enorme melkballon tussen je benen rond te sjokken. Kun je ook nog eens ongehinderd huppelen in je weide terwijl de zon op je bol schijnt. Dierenwelzijn, zonder dat daar een Partij voor de Dieren aan te pas hoeft te komen.

Raspaard

We slingeren over het erf van een boerderij, op weg naar de volgende ontmoeting.
Menorca heeft sinds 1987 zijn eigen officieel erkende paardenras: de Pura Raza Menorquina. Het resultaat van eeuwenlange tradities van fokken en trainen. Een gitzwarte vacht, een vurig karakter en gehoorzame instelling zijn de hoofdkenmerken. Het bezit van zo’n paard is iets om trots op te zijn. Niet voor niets word je bij het binnenrijden van de stad Ciutadella, begroet door een levensgroot standbeeld van een ruiter. Ook op Sant Joan, de nationale feestdag spelen deze paarden een belangrijke rol.

Geurige tocht

En zo kun je in vrijwel elke weide en boerderij wel een paar dieren tegenkomen. Goedmoedig, vriendelijk, ongestrest en benaderbaar. Je wordt er zelf een beetje zen van. En als je dan ook nog vatbaar ben voor de ontspannende werking van bloemengeuren, zit je hier helemaal goed. De klaprozen kleuren de velden tot aan de horizon en de bermen langs onze paden bedwelmen je bijna met hun zoete, zeepachtige lucht.

Rust!

Via een lange landweg wandelen we door de vallei bij boerderij Sant Antoine de Ruma. Daar komen we ook weer op de smalle asfaltweg die terugloopt richting Ferreries. In 3,5 uur tijd hebben we een fantastisch mooie wandeling gemaakt, waarin we wel geteld één boer op een tractor zijn tegen gekomen. Kom daar maar eens om in Nederland.
Inspanning mag beloond worden en dus sluiten we onze dag af op het terras bij de (Engelse!) Pub in ons vakantiedorp. Genietend van de zonsondergang zijn we het er over eens: Menorca rules!

Praktisch

Dit is wandeling 7 uit de gids Wandelen op Menorca. Kijk op onze website voor meer informatie over de wandelgids. Daar vind je ook de routebeschrijving van deze wandeling als PDF. De gids direct bij ons bestellen kan natuurlijk ook, via onze webshop.

Meer lezen over wandelen op Menorca?

Cala Macarelleta, de mooiste baai van Menorca

Oud en nieuw in de barranco van Binigaus

Menorca: wandelen in het voetspoor van een raspaard

Cap de Favaritx: Menorca op zijn ruigst

Wandelen op Menorca: te mooi om door te vertellen!

Orchideeën-jacht op Menorca