Gezien de status van UNESCO Biosphera mag je wat van de natuurlijke schoonheid van het Spaanse eiland Menorca verwachten. Maar de baaien en inhammen aan de zuidkant van het eiland, die alleen te voet bereikbaar zijn, behoren tot het mooiste wat hier te vinden is. Hoogtepunt voor ons: de Cala Macarelleta, met parelwit zandstrand en een azuurblauwe zee. Sowieso is het kleine zusje van Mallorca een grote ontdekking als wandelbestemming. Wat sportieve inspanning laat zich hier prima combineren met verkoeling in het verkoelende water en bijkomen op het strand. En nog zo’n voordeel: als je wandelt in het voor- of naseizoen heb je grote kans dat je die stranden ook nog eens helemaal voor jezelf hebt. Let’s go to Menorca!

Saint Joan de Mises

 …

Naar de zuidkust van Menorca

Het is even zoeken op de voor ons nieuwe rondweg te zuiden van Ciutadella, de voormalige hoofdstad van Menorca. Vorige keer dat we hier waren, was de weg in aanbouw, maar nu is hij volop in gebruik. Gelukkig staat er een wegwijzer die ons richting de ‘Platges’ stuurt. Daar willen we heen, en niet alleen om in de zon te liggen. Doel is het herlopen van de langste wandeling uit onze allereerste wandelgids, een tocht van ruim 17 km. Onderweg passeren we met de auto een witte kerk, de Saint Joan de Mises, gewijd aan de beschermheilige van het eiland. Daar lopen we later nog langs, nu volgen we de smalle weg richting de kust. Tussen de kenmerkende stenen muurtjes door bereiken we de parkeerplaats van Cala (baai) En Turqueta, ons startpunt.

Cala Macarelleta

Bounty paradise Cala Macarelleta

Het zeewater in de Cala En Turqueta is aanlokkelijk blauw, op het strand zitten een paar badgasten, verspreid over het zand. Geen barretjes, geen radio’s, geen hotels. Alles is hier puur natuur. Vlak voor het strand begint de Cami des Cavalls, het langeafstandspad dat het hele eiland omcirkelt. Ooit werd dit pad gebruikt ter verdediging van de kust. Sinds een aantal jaren is het in ere hersteld en doet dienst als erkende wandelroute (GR223), van maar liefst 185,4 km lang. Het smalle pad slingert hier over de kliffen boven de kust en stijgt langzaam. We volgen de markering (houten paaltjes) tot we na een steile afdaling uitkomen op een kruising van paden, vlakbij het strand van ons favoriete bounty paradise: Cala Macarelleta. Het hagelwitte zandstrand loopt af in de haast ongeloofwaardig blauwe zee. De verleiding is te groot. Hoewel we nog maar een uur onderweg zijn, moet hier toch echt gezwommen worden!

Cala Macarella

Grote broer

Macarelleta is de verkleinde vorm van Macarella. En inderdaad blijkt die naast gelegen baai net een tikje groter. Om daar te komen moet je vanaf de Cala Macarelleta dan wel weer een flink stuk omhoog, deels over een in de rotsen uitgehouwen trap. Hier is het strand helemaal leeg vandaag en de aan de achterkant gelegen Bar Suzy is ook dicht. Dat maakt de beslissing om dan toch maar gewoon door te wandelen net iets gemakkelijker. We eten ons broodje in het zand op en maken ons op voor een lange omzwerving door het binnenland. Grotendeels langs wegen, maar dat is geen waagstuk in het voorseizoen. Dan is er hier nauwelijks verkeer te bekennen. De Menorcanen vind het nog te koud aan het strand, de toeristen zijn nog niet gearriveerd.

Landinwaarts!

Het binnenland in

Achter Bar Suzy vinden we de landweg waarlangs de frisdranken, bierblikjes en andere geneugten worden aangevoerd in de zomer. Hij slingert door de Barranco de Santa Anna. Door deze kloof slingert een nu nog vochtige rivierbedding, waarlangs in de winter het regenwater zijn weg zoekt naar de kust. Nu is het een groene oase, waar de bloemen volop bloeien. Een aangenaam decor om doorheen te stappen, op weg naar de smalle asfaltweg die verderop landinwaarts voert, langs de kerk die we op de heenweg zagen staan. Na ruim een kilometer bereiken we die weg en volgen die langs boomgaarden, landerijen en boerderijen.

Kleurenpracht langs de weg

De muurtjes van Menorca

Als je over het platteland van Menorca wandelt, zie je overal stenen muurtjes. Die dienen enerzijds om de landerijen af te sluiten en de dieren binnen te houden. Maar het was vooral ook een manier om de ondergrond van stenen te ontdoen en zo geschikt te maken voor landbouw. Het bouwen van zo’n muur gebeurde zonder cement;  de stenen werden met een handbijl op maat gehakt en gestapeld. Door de opkomst van moderne hekwerken en afscheidingen raakte het beroep van murenbouwer in de vergetelheid. Maar in de 21e eeuw hechten Menorcanen gelukkig weer aan tradities en zie je steeds meer moderne muren van gestapelde stenen. Jongeren krijgen les in het handmatig op maat hakken van de keien en de kunst van het stapelen. Met behulp van een beetje cement, dat wel.

Kiekeboe

Achter de muur

Een van de vele charmes van die muurtjes, naast de weelderige begroeiing er voor, naast en op, is het vriendelijke karakter van de bewoners er achter. Vergeleken met andere mediterrane bestemmingen vind je hier nog veel ezels. Natuurlijk hebben de meeste hun plek als landbouwwerktuig afgestaan aan een tractor, maar in de weidjes achter de muren zien we nog heel wat langorige vrienden. Soms hangen ze nieuwsgierig over de muur, of komen aangelopen als ze je in het oog krijgen. Een enkeling verstopt zich verlegen achter de muur, maar laat zich na een tijdje toch overtuigen dat een aai over de bol en een kriebel achter je oren geen kwaad kan. En zo wandelen we van boerderij naar boomgaard naar dierenweide en zijn zo’n drie uur onderweg langs de kronkelende, smalle wegen. Terug bij Cala En Turqueta, bijna net zo mooi als de Cala Macaralleta. Toch gaan ook hier de handdoeken nog een keertje uit de tas en spoelen we het wandelzweet af met een duik in het frisse water. Het leven is goed op Menorca!

Praktisch

Dit is wandeling 11 uit de Wandelen op Menorca, een gids met 15 rondwandelingen op dit Spaanse eiland. In de gids is ook een verkorte versie (8 km)van deze route opgenomen, die ook langs Cala Macarelleta komt. Kijk op onze website voor meer informatie over de wandelgids. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

..

Meer lezen over wandelen op Menorca?

Bekijk dan deze blogs:

Oud en nieuw in de barranco van Binigaus

Menorca: wandelen in het voetspoor van een raspaard

Orchideeën-jacht op Menorca

Beestjes kijken op het Spaanse eiland Menorca

Cap de Favaritx: Menorca op zijn ruigst

Wandelen op Menorca: te mooi om door te vertellen!