Corfu-stad is zonder twijfel een van de mooiste steden in Griekenland. De smalle straatjes en steegjes, de schat aan historische gebouwen en musea, de imposante forten aan de haven en het flanerende publiek op de esplanade voor het Liston maken de hoofdstad van het eiland Corfu tot een bestemming die je ook prima als stedentrip zou kunnen boeken. Het centrum van de stad ligt nu direct aan de voet van de twee grote forten die de stad in vroeger tijd moesten beschermen. Maar in de oudheid ontstond in 734 voor Chr. een stad op het Analipsis-schiereiland, dat zich ten zuiden van het centrum uitstrekt. Hier vind je een paar van de gaafste overblijfselen uit de oudheid, een byzantijnse kruiskoepelkerk, een koninklijk paleis aan zee, het meest gefotografeerde klooster van Corfu en de landingsbaan van het vliegveld die zich uitstrekt in zee. Op pad voor een verrassend groene stadswandeling.

Het oude fort

Hartje centrum

Als een slapende reus ligt het oude fort voor de stad, op een rots vlak voor de kust. Verbonden met een brug over de slotgracht wandel je er zo op. Het fort zou al in de 6e eeuw ontstaan zijn als verdedigings- en uitvalsbasis tegen vijandelijke aanvallen op de stad. In de 16e eeuw kreeg het zijn huidige imposante vorm, toen de Venetianen Corfu bezetten en de stad een belangrijke handelspost werd, die verdedigd moest kunnen worden. Tot 1979 was het in gebruik bij het Griekse leger. Nu is het een van de vele bezienswaardigheden van de stad en herbergt het een byzantijns museum, een kerk en kun je ronddwalen door het uitgestrekte monument. Voor ons is het het startpunt van de rondwandeling die we willen maken over het nabijgelegen Analipsis-schiereiland.

Jason ke Sossipatros

Byzantijnse tijd

We lopen langs de kade in zuidelijke richting. Er staat een stevig windje vandaag en af en toe sliert het opspattende water over het plaveisel. We volgen de waterkant en passeren verderop een groot hotel en een paar imposante oude huizen, waar vroeger de rijkste inwoners van de stand hebben vertoefd; nu zijn het hoofdzakelijk bedrijven die op deze plek kantoor houden. Na ongeveer een kilometer steken we over en volgen de borden Kanoni, zoals het schiereiland ook wel wordt genoemd. We schieten een smalle zijstraat in om bij de Jason ke Sossipatros kerk te komen. Dat is de enige klassiek-byzantijnse kruiskoepelkerk op het eiland. Verscholen in een woonwijk valt hij niet direct op, maar dat maakt het ook gelijk een van de mooiste kerken van Corfu-stad. In de meeste toeristische gidsen zul je hem niet vinden.

 

 

Tempelresten in Mon Repos

Koninklijke allure

Na te hebben rondgeneusd bij de kerk lopen we door, terug naar de kustlijn. Daar ligt de volgende verrassing op ons te wachten: aan de rechterkant van de weg zien we de opgravingen en resten van de Paleopolis basiliek. Links ligt de ingang van het Mon Repos park, een groene oase aan zee, rond een grote villa met koninklijke allure. De villa werd in 1831 gebouwd in opdracht van Frederick Adam als zomerresidentie voor de Engelse hoge commissarissen. Het deed vanaf 1864 dienst als buitenverblijf van de laatste Griekse koninklijke familie, die zomer graag bivakeerde in Corfu-stad. Het bureau van koning Constantijn kun je binnen nog bewonderen. Prins Philip, de echtgenoot van Koningin Elisabeth van Engeland werd hier geboren. Nu is het een museum en de omringende tuin bevat meerdere archeologische opgravingen, waaronder die van een tempel.

Brandstof voor het vervolg

Bijtanken

Na het bezoek aan het park en zijn opgravingen wandelen we verder het eiland op. Van de koninklijke grootsheid belanden we in kleine achteraf straatjes waar minder gefortuneerde inwoners van Corfu-stad huizen. We zien kleine huisjes, rondzwervend katten, kippen en een moestuin en twee auto’s die al heel lang niet van hun plek zijn geweest. Via een steile stenen trap dalen we af, langs een grauwe flat en komen uit op een straat met een paar winkels. Waaronder zo’n echte traditionele Griekse bakker, waar het gebak je al vanaf de entree tegemoet glanst vanuit de goedgevulde vitrines. Het is lastig kiezen, maar de keus valt op een bolvormig gebakje van aardbeien, waaronder een kwarkachtige vulling blijkt schuil te gaan. Deze suikerbom biedt in ieder geval genoeg brandstof om de route te vervolgen, op weg naar het meest gefotografeerde gebouw op Corfu.

Het bekendste gebouw van Corfu

Icoon van Corfu-stad

Het Vlacherna-klooster is het eerste wat de meeste toeristen van Corfu te zien krijgen. Letterlijk, want de aankomende vliegtuigen op het eiland scheren er rakelings overheen alvorens de wielen de in zee uitstekende landingsbaan raken. Het piepkleine klooster is van een oogverblindende schoonheid. Het is gebouwd op een rots en via een steiger verbonden met het vasteland. Een Griekse idylle waar de rust regelmatig ruw wordt verstoord door de aankomende en vertrekkende vliegtuigen die jaarlijkse meer dan een miljoen toeristen brengen en ophalen. Op de parkeerplaats bij het kloostertje stoppen regelmatig bussen die toeristen de gelegenheid bieden om hun foto te maken, voordat ze verder scheuren naar de volgende bezienswaardigheid van Corfu-stad. Hier lopend naartoe komen en wat rondneuzen biedt ons wat meer voldoening. Want ondanks al die drukte is het hier prachtig!

Zien en gezien worden: het Liston

 

De stad in

We beginnen aan de terugweg naar het stadscentrum. Via een lange, stijgende weg hebben we uitzicht over de lagune waarin de luchthaven is gebouwd. In de rietkragen langs de oever zien we watervogels, die tussen alle drukte door gewoon hun eigen gang gaan. We passeren een stukje van de oude stadsmuur, omcirkelen een begraafplaats en komen zo weer aan de rand van het stadscentrum. Op de terugweg naar ons startpunt bij het oude fort besluiten we te doen wat alle Corfioten hier lijken te doen aan het einde van de middag: te flaneren over de esplanada, op zoek naar een plekje op een van de terrassen van het Liston. Deze boogvormige galerij is dé plek om gezien te worden, al decennia lang. En niet alleen bij toeristen, maar ook bij de stadsbewoners zelf. Met zicht op de voorbij schuivende mensen en het oude fort in de achtergrond zijn we dik tevreden met deze stadse tocht!

Praktisch

Dit is wandeling 7 uit Wandelen op Corfu, een gids met 21 rondwandelingen op het eiland Corfu (Korfoe), Griekenland. Kijk voor meer informatie op www.wandelenopcorfu.nl. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen op Corfu? Lees dan deze blogs

De paden op, de zoutpannen in bij Lefkimi, zuid-Corfu

Van Sinarades naar Pelekas: bergwandelen op Corfu

Corfu: op visite bij Keizerin Sissi

De grillige zuidpunt van Corfu

Agios Georgios: For your eyes only. James Bond op Corfu

De tweede lente: september op Corfu

(Winter)wandelen op Corfu