Bijna zou je het noordwesten een vergeten hoekje van Corfu kunnen noemen. Alleen de kleine badplaats Agios Georgios Pagon trekt hier wat toeristen naartoe. Verder zijn het olijfbomen, stille wegen en het kalme Griekse leven wat je hier vindt. En een inmiddels bijna vergeten filmset van de James Bond film ‘For your eyes only’ (1981). De filmtitel is toepasselijk voor de hele route; je zult het landschap grotendeels voor jezelf hebben tijdens deze wandeling. In het voetspoor van de filmsterren.

Einde seizoen

Aan de kustweg van Agios Georgios Pagon vinden we gelukkig een koffietentje dat nog open is. Het seizoen begint op z’n end te lopen en de meeste uitbaters hebben hun zaak al gesloten, in afwachting van de winter. Niet dat het daaraan doet denken, want de zon schijnt volop en het is ruim 25 graden als we op pad gaan.

Stille wegen, mooie oogsten

We laten de kust voorlopig voor wat het is en volgen de weg een stukje terug, landinwaarts. Al snel bereiken we via een zanderig pad een bijna drooggevallen waterbedding die we met wat geklauter door het opgeschoten riet gemakkelijk kunnen oversteken. We belanden in een veld dat bezaaid is met paarse distels, grenzend aan een boomgaard waar de sinaasappels op ons hangen te wachten. Blijkbaar levert het modderige stroompje toch genoeg water in dit valleitje om een flinke fruitoogst mogelijk te maken. We weerstaan de pluk-aandrang en vervolgen onze weg, omhoog langs een smalle asfaltweg.

My name is Bond

In de olijfboomgaarden wordt op sommige plaatsen gewerkt, in andere gaarden liggen de netten klaar om de vallende olijven op te vangen. We zien nauwelijks een mens tot we na bijna twee uur het kleine dorp Pagi bereiken. Het gehucht heeft eeuwige roem vergaard als decor in de James Bond film ‘For your eyes only’. Weliswaar wordt in de film gesuggereerd dat deze scenes zich in Spanje afspelen, maar in werkelijkheid hebben Roger Moore en Carole Bouquet (en de stuntmannen) hier rondgelopen en -gereden. Het heeft in ieder geval geleid tot een van de spannendste actiescènes uit de film die ook deels op Corfu speelt. Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken.

Koffie met de sterren

De herinneringen aan de turbulente opnames worden levendig gehouden door de uitbaters van café Spiros. We zitten nog geen twee minuten aan ons tafeltje, of de eigenaresse duikt al op met een groot fotoboek onder de arm. Onder het genot van een ijskoffie en een flinke portie baklava bladeren we door het licht vergeelde boek en herkennen inderdaad de kruising waar de auto omslaat. Ons cafeetje is voor de film omgetoverd tot ijssalon, maar in werkelijkheid mocht men hier ook al in 1980 koffie serveren voor de sterren en crew. Of James ook baklava lustte is niet bekend.

Kerkhof in de kerk

We vervolgen onze weg en na alle Hollywood glamour raken we snel weer in Griekse sferen als we het wonderlijke kerkhofje van Pagi bezoeken. Aan de rand van het dorp is de ruïne van een kerk, waarvan alleen de muren nog overeind staan. Het is nu benut als plaats om de doden te begraven en te herdenken. De dicht op elkaar staande graven en de geteisterde muren vormen een mooi, stemmig geheel dat James Bond weer even doet vergeten. Buiten de kerkruïne loopt de begraafplaats verder en we ruiken de zware zoete geur van bloemen die hier al een paar dagen liggen.

Boomgaarden

Kort na de kerk wandelen we alweer het volgende gehucht binnen, Prinilas. Minder mooi en stemmig als Pagi. We kijken even bij de kerk en beginnen dan aan een afdaling. Die voert wederom dwars door de olijfboomgaarden voert, ditmaal over een karrenspoor. Dit zou wel eens heel goed de plek zijn geweest waar de  gele lelijke eend van Bond en zijn gezellin door de boomgaard stuift. Dat gaat er in de film ruig aan toe, maar daar is inmiddels niets meer van te zien.

Beach life

Het strand van Agios Georgios

Bloemen, vlinders, olijven en stoffige zandwegen vormen het decor waardoor we afdalen, terug naar Agios Georgios Pagon. Het is alweer vier uur later en de zon schijnt er lustg op los. En tsja, dat strand ziet er toch echt te lekker uit. Eerst maar even het zweet en stof afspoelen voor we de terugweg aanvaarden. Lekker!

Praktisch

Dit is wandeling 10 uit Wandelen op Corfu, een gids met 21 dagwandelingen op dit Griekse eiland. Kijk op www.wandelenopcorfu.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids.