Ze lijken dan misschien niet zo hoog, die bergtoppen aan de westkant van Corfu, maar al zwetend en klimmend besluiten we ter plaatse dat we dit toch gerust een bergwandeling mogen noemen. Vanuit het dorp Sinarades maken we een tocht van zo’n 10 km, naar Pelekas langs de kust en terug door het binnenland. En omdat die twee dorpen toevallig op verschillende bergen liggen, klimmen we vandaag alles bij elkaar toch ruim 430 m. Maar het is de moeite waard: vanaf hier heb je fantastisch uitzicht op de mooiste stranden en strandjes van Corfu.

Rode decoraties langs het wandelpad

Kleur

Stoffig is het zeker op Corfu na een lange, droge zomer. En een beetje dor ook, want het gras en veel planten zijn verdroogd onder de zinderende zon van afgelopen maanden. Maar wie wat beter kijkt ziet toch allerlei dingen de het landschap kleur geven. Druiven die geoogst kunnen worden, en granaatappels die al rood beginnen te worden. En vandaag vooral heel veel rode bessen van de wilde wingerd, die zichzelf vastgrijpt waar hij maar kan. Hekken, struiken en zelfs olijfbomen zijn getooid met trossen rode bessen. Als een soort pre-kerstdecoratie bungelend tussen de groene bladeren van de bomen.

I’m still standing

Brokkelig

Al snel nadat we Sinarades hebben verlaten krijgen we zicht op de westkust van het eiland. Die is hier behoorlijk steil, met aan de voet van de rotsen een paar mooie baaien met zandstranden. Zo steil, dat er regelmatig stukken rots en zand naar beneden komen. Dat zien we met eigen ogen als we de afdaling beginnen naar het strand van Yialiskari. De smalle asfaltweg die we volgen is afgesloten voor verkeer, omdat een stuk van de weg is ingestort. Gelukkig kunnen we er als wandelaars wel langs en kunnen we de ravage van dichtbij bekijken. Op weg naar beneden zien we waar de natuurkrachten toe in staat zijn. Links van ons staat een steile rotspunt rechtop in zee, afgescheurd van het vaste land. Bovenop groeien een paar bomen dapper door.

Blauwe oase

De perfecte pauzeplaats

Eenmaal beneden aangekomen in de kleine baai zien we op de helling een complex van een groot hotel, nu gesloten. Een verwaaide taverna en een afgesleten aanlegkade completeren het beeld van de vergane glorie. De toeristenindustrie heeft zijn best gedaan, maar moeder natuur heeft ze niet ongehinderd hun gang laten gaan. Yialiskari is nu weer gewoon het domein van een handjevol strandgangers die genieten van de natuurlijke rust en schoonheid. Een perfecte plaats voor een pauze dus. Jammer dat we geen zwemspullen hebben meegenomen!

Keizersmantel

Bewoonde wereld

Dan beginnen we aan de lange klim naar boven, richting Pelekas. Via een smalle asfaltweg slingeren we omhoog en zien de volgende baai voor ons oog verschijnen. Het mooie zandstrand van Glyfada is breed en trekt heel wat meer gasten dan Yialiskari. We zien hotels, appartementencomplexen en taverna’s. Niet overdadig, maar duidelijk meer ontwikkeld dan de plek waar wij van ons broodje aten. Je begrijpt al waar onze voorkeur naar uitgaat. Vlak voor we de bewoonde wereld van Pelekas bereiken, buigt ons pad af en gaat landinwaarts. We wandelen tussen de olijfbomen, wijngaardjes en fruitbomen terug naar Sinarades. De bewoners hier zien er heel anders uit: schapen, een enkel paard, wegschietende hagedissen, een slang en nog verrassend veel gevleugelde vrienden. Vlinders die op zoek zijn naar iets eetbaars. Veel bloemen zijn dan wel verdwenen, maar kennelijk valt er nog genoeg voor ze te vinden.

Bergaf

Met inmiddels ruim 430 hoogtemeters in de benen zijn we blij dat het laatste stukje naar Sinarades bergafwaarts gaat. Het humeur is buitengewoon zonnig, maar de benen worden moe en het strand lokt. We scoren wat chips en twee blikjes bier en zetten koers naar de kust. Gewoon met de auto dit keer, want klimmen en dalen, dat hebben we voor vandaag weer even genoeg gedaan!

Praktisch

We zijn op Corfu om de 3e druk van onze wandelgids voor te bereiden. We checken alle routes, passen die waar nodig aan en maken nieuwe beschrijvingen. Deze route is nieuw en komt als vervanging van route 8 in de gids. De herdruk verschijnt in januari 2018. Kijk op www.wandelenopcorfu.nl voor meer informatie.

Meer lezen over Wandelen op Corfu?

Groene wandeling door Corfu-stad

De paden op, de zoutpannen in bij Lefkimi, zuid-Corfu

Corfu: op visite bij Keizerin Sissi

De grillige zuidpunt van Corfu

Agios Georgios: For your eyes only. James Bond op Corfu

De tweede lente: september op Corfu

(Winter)wandelen op Corfu