Het is nog vroeg in april als we op pad gaan voor onze allereerste wandeling voor Wandelen op Menorca. Zo vroeg in het jaar op het eiland komen is weliswaar lastig (geen charters), maar het heeft ook zo z’n voordelen: nauwelijks toeristen en een fris groene natuur die het heel goed doet op de foto (en in het echt). Menorca is niet voor niets tot ‘Biosphera’ uitgeroepen; je vindt hier bijvoorbeeld allerlei orchideeën. Gecombineerd met een prachtige kustlijn en de hoogste dichtheid aan vindplaatsen van prehistorische overblijfselen in Europa heeft Menorca van alles te bieden aan de wandelaar.

 

Kustpad

Sinds we hier 8 jaar geleden kwamen voor de eerste druk van onze gids is er behoorlijk wat veranderd. Was het toen soms pionieren om een mooie route te maken, over nauwelijks gebruikte paden (die heel snel kunnen dichtgroeien), nu ligt er een heuse GR op het eiland. Deze GR223 heet de Cami de Cavalls (weg van de paarden) en volgt de kustlijn van het eiland. Gelukkig voor een belangrijk deel ook over paden die wij al eerder hadden ontdekt (ha!). Het geeft ons wel de verzekering dat deze paden a) gebruikt worden en dus b) beter onderhouden blijven.

 

Grotten

Cala Morell is een badplaatsje in het noordwesten van Menorca. Relatief luxe vrijstaande huizen die allemaal nog potdicht zitten, want er is nog geen enkele chartermaatschappij die begin april het eiland aan doet. De grootste attractie van het dorp wordt gevormd door een complex aan grotten. Die zijn deels natuurlijk, maar ook deels uitgehouwen in de prehistorie en dienden als woonplaats. Met een goed uitzicht op de kust konden de bewoners vanuit de woonkamer zien of er geen vreemde indringers aan land wilden komen. Het complex is nu te bezichtigen en blijkt verrassend groot.

 

Bloemenzee

Dan wordt het tijd voor het betere loopwerk en gaan we op pad. We volgen de weg het dorp uit en al gauw klimmen we over een hek om midden in een zee van gele bloemen terecht te komen. Vroeg in het voorjaar ligt er zo ongeveer een tapijt van deze bloemen in vrijwel elke weide. Geen idee wat het is, maar het is overdonderend fris en fruitig en loopt door zover als het oog reikt. We lopen omzichtig door het veld, bang om dit plaatje te vertrappen.

 

Kleur

Na een uurtje lopen bereiken we de kust, die hier de naam Codolar de Biniatram draagt. De rotsen zijn hier overwegend rood gekleurd en bestaan deels uit zandsteen. De regen en de wind, die hier zeker in de winter vrij spel hebben op de noordkust, slijten de vreemdste vormen uit, wat het geheel een grillig en onherbergzaam aanzien geeft. We klauteren een poosje over de rotsen, kijken in poeltjes en plassen wat er al aan waterleven zichtbaar is en nuttigen ons lunchbroodje, gezeten op de rotsen, met zicht op zee. Daar kan geen hotel- of appartementenbalkonnetje tegen op!

 

Eindelijk: orchideeën

We volgen nu een stuk van de GR, die goed bewegwijzerd is. Op sommige plaatsen zijn de paden verbreed en staat er zowaar her en der een bordje. Geen zorgen meer of dit pad volgend jaar nog wel toegankelijk is; dit is aangelegd voor langere duur. Dan buigen we weer een stukje landinwaarts en vinden we waar we al enige tijd naar hebben lopen speuren: orchideeën! En niet eentje, maar wel tien, verspreid over een pierig grasveldje. Deze bijen-orchidee (Bee orchid) is nu op z’n mooist, met vrijwel elke bloem in bloei. Fier staan ze overeind, alsof ze poseren als fotomodellen. Op ons buik schuiven we door het gras en proberen ze zo scherp mogelijk vast te leggen.

Toch nog een jammer

Na de fotosessie  vervolgen we ons pad. Na ruim 8,5 km zijn we terug in Cala Morell. Heerlijk die rust en stilte, al zit er een (klein) minpuntje aan: een kop koffie, een glas cola of iets anders dorstlessends zou er best ingaan. De terrasjes zijn ook nog dicht, dus daarvoor moeten we toch een paar kilometer verderop zijn, in Ciutadella. Dat is toevallig ook nog het mooiste stadje van het eiland, dus geen straf om daar na afloop nog even aan te wippen!

Praktisch

Dit is wandeling 1 uit de gids Wandelen op Menorca, een gids met vijftien rondwandelingen, verspreid over het eiland. Meer informatie over de wandelgids vind je op onze website. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen op Menorca?

Cala Macarelleta, de mooiste baai van Menorca

Oud en nieuw in de barranco van Binigaus

Menorca: wandelen in het voetspoor van een raspaard

Beestjes kijken op het Spaanse eiland Menorca

Cap de Favaritx: Menorca op zijn ruigst

Wandelen op Menorca: te mooi om door te vertellen!