Menorca is – zeker vergeleken bij zijn grote broer Mallorca – een vlak, lieflijk eiland. Glooiende heuvels, mooie baaitjes, bloeiende velden en prachtige boerderijen geven het eiland een kalm en begaanbaar aanzien. Maar Menorca heeft ook een ander gezicht, dat je met name aan de noordkust krijgt te zien. Hier zijn de rotskusten grillig en kun je je goed voorstellen dat het in de winter kan spoken. Hoe is dat in het vroege voorjaar? We gaan op weg naar Cap de Favaritx, de meest noordoostelijke punt van Menorca.

Vogelaars

Het is nog rustig als we het dorpje Es Grau binnen rijden. Maar gezien de parkeerplaats komen hier in de zomer heel wat mensen naartoe. Het Parc Natural de s’Albufeira des Grau heeft een grote aantrekkingskracht. Het strekt zich vanaf Es Grau zo’n 10 km uit in Noordelijke richting, langs de oostkust. Het binnenmeer, dat een open verbinding heeft met de zee, is de overwinter- en broedplaats van heel wat vogels. We zien dan ook nogal wat vogelaars met verrekijkers als we het park binnen lopen.

De natuur in!

De meeste mensen lijken niet van plan om ver te gaan wandelen, tenminste, als je afgaat op hun schoeisel. Hoewel, er zijn altijd mensen die op teenslippers 20 km afleggen. Wij horen niet tot die categorie. Met het oog op de rotsige ondergrond hebben we onze vertrouwde bergschoenen maar weer aangetrokken.
We volgen de Cami de Cavalls, het langeafstandspad dat is aangelegd langs de kust van het eiland. Ooit lag er een netwerk van oude paden langs de kust, maar dat is langzaam maar zeker in de vergetelheid geraakt. Pas in de 21ste eeuw heeft het eilandbestuur besloten de paden in oude glorie te herstellen en Menorca zo nog aantrekkelijker te maken voor wandelaars. Mede door de aanleg van het langeafstandspad kun je nu het hele natuurpark doorkruisen. En dat is precies wat wij van plan zijn.

Steeds ruiger

Voordat het gebied werd uitgeroepen tot natuurpark, was de grond grotendeels in handen van boeren. Een aantal van hen is uitgekocht en heeft landinwaarts andere grond gekregen. In de strook langs de kust heeft de natuur nu vrij spel, al zie je her en der nog wel de sporen van het boerenleven.
En zo slingeren we langzaam maar gestaag in noordelijke richting. Af en toe wat meer landinwaarts, af en toe langs prachtige strandjes die uitnodigen tot een flinke pauze. We zien de natuur geleidelijk veranderen: hoe noordelijker we komen, hoe lager en minder de begroeiing wordt. De ondergrond wordt rotsachtiger en de natuurkrachten bepalen wat er wel en niet groeit.
De wind is vandaag weliswaar niet heel hard, maar zonder enige beschutting lijkt die toch al vrij snel krachtig. Zand stuift rond onze schoenen en door de struikjes. De kliffen worden hoger en een paar keer staan we uit te hijgen na een pittige klim die ons naar de volgende baai brengt.

‘Drukte’

Na zo’n 3 uur krijgen we zicht op ons einddoel, de zwart-witte vuurtoren die de meest noordoostelijke punt van het eiland markeert. Dat geeft de burger weer moed, al bevreemdt het ons wel dat het er nogal druk lijkt te zijn. Zo op afstand bezien schatten we dat er toch zo’n twintig mensen ‘rondhangen’ bij de vuurtoren. Wandelaars?
Natuurlijk niet. Ongeveer 800 meter voordat we de cap bereiken, komen we op een smalle asfaltweg. Blijkt dat die ook is opengesteld voor passanten. Men rijdt dus en masse richting de vuurtoren om het uitzicht te bewonderen. Een beetje een afknapper is het wel, al doet het niets af aan de mooie wandeling die we hebben gemaakt (en die we ook weer terug moeten maken vanmiddag). Na uren van absolute rust voegen we weer even in in ‘de drukte’ en hobbelen mee naar het toegangshek dat verhindert dat men al te dichtbij de vuurtoren komt. We neuzen rond, hopen tevergeefs op een koffie- of colaverkoper en besluiten dan de terugweg te aanvaarden. In 3,5 uur lopen we terug naar Es Grau. Dat zijn dus in totaal zeven uren van heerlijke rust, waarin we geen andere mensen tegenkomen en het natuurpark ‘voor onszelf’ hebben. Genieten maar. Enne, in de herfst is het er ook vast prachtig!

Praktisch

Dit is een verslag van wandeling 6 uit de Wandelen op Menorca, een gids met 15 rondwandelingen op het Spaanse eiland Menorca. Kijk voor meer informatie over de wandelgids op onze website. Daar vind je ook de routebeschrijving van een ander wandeling uit de gids. Direct bij ons bestellen kan natuurlijk ook, via onze webshop.