Hij staat niet in de toeristische gidsen van het eiland Gran Canaria en ook in het een paar kilometer verderop gelegen stadje Agüimes staan geen wegwijzers of borden. Toch staan er zo’n twintig auto’s geparkeerd langs de smalle asfaltweg die de bergen in slingert, ter hoogte van de plek waar volgens onze op internet gevonden aanwijzingen een van de mooiste kloven van het eiland zich moet bevinden, de Barranco de las Vacas. Dit ‘goed bewaarde geheim’ is toch iets minder geheim dan gehoopt, blijkbaar. En misschien is dat ook niet zo verwonderlijk, het is er namelijk prachtig!

Door het regenwater strak uitgesleten wanden

Geen toeristische attractie

Het is even wennen. Op Gran Canaria, waar elke bezienswaardigheid is aangegeven en onder de voet wordt gelopen door de mensen die wat anders willen zien dan hun ligbed, laten de eilandbestuurders het hier een beetje afweten. Geen parkeerplaats, geen bord, niet eens een fatsoenlijk pad dat de kloof in loopt. En dus klauteren we zelf over de vangrail en volgen het uitgesleten paadje dat langs de helling naar beneden loopt. Dat gaat via een waterafvoer onder de weg door. Dan beland je ineens van een stoffig dal in een smalle kloof van uitgesleten zandsteen, waar de tinten wit, geel en rood elkaar verdringen. En de mensen ook, als je een beetje pech hebt.

Opzij, opzij, opzij

Selfie-destination op Gran Canaria

We hebben de zondag uitgekozen voor deze korte tocht, en dat blijkt een populaire dag onder Spaanse (Canarische?) jongeren om hier naartoe te klauteren en jezelf zo voordelig mogelijk op de foto te zetten. De haren worden gekamd, posities ingenomen, lippen getuit, tegen de wanden op geklommen; allemaal voor de mooiste insta- en/of snapchat-foto. Kijk maar eens op Instagram met de hashtag #barrancodelasvacas. Nu zijn wij ook niet vies van mooie foto’s, maar deze parade van posities en gezichtsuitdrukkingen vraagt wel wat van je geduld. Less is vaak More als je het landschap wilt fotograferen, dus wachten we (on)geduldig tot de perfecte plaatjes geschoten zijn. En dan moet je snel toeslaan, want voor je het weet zit de volgende groep weer beeldtechnisch in de weg.

Nog even geduld a.u.b.

De kloof in

We lopen wat verder de kloof in, die bovenaan smaller wordt. Van een V-vorm verandert hij in U en nog wat verder valt het zonlicht nog maar net naar binnen. Dat levert een wonderlijk schouwspel van licht en kleur op. Aan de ronde vormen is te zien dat het water hier soms aardig doorheen kan jagen. Nu is hij droog en aan het einde, dat je al na 100 meter bereikt, valt een pierig straaltje water naar beneden. Als het gehoosd heeft, ziet het er hier ongetwijfeld heel anders uit. En kun je je maar beter niet in deze kloof wagen.

Empty world

Gelukt!

Ons wachten wordt beloond. Voor heel even hebben we alle jongeren van Gran Canaria verjaagd en hebben we de kloof ‘voor onszelf’. Fijn voor de foto, maar ook fijn om te ervaren hoe stil het hier kan zijn en wat een haast mystieke sfeer hier kan hangen. Heel even dan, want de volgende groep kijkers komt er al aan, met twee hondjes. Tijd om terug te gaan!

Praktisch

De Barranco de las Vacas ligt aan weg GC550, een paar kilometer vanaf Agüimes, richting Santa Lucia. De weg kruist de kloof en iets verderop kun je de auto langs de weg parkeren. De kloof zelf is maar 100 meter diep, dus inclusief het loopje er naartoe ben je hooguit een kilomter op pad (en weer terug). Niet iets om je dagprogramma op af te stemmen, wel mooi om even te gaan kijken als je in de buurt bent. Houd er rekening mee dat de kloof na eenregenachtige dag slecht/niet begaanbaar kan zijn.

Meer lezen over wandelen op  Spaanse eilanden (La Palma, Mallorca, Menorca)?

Kijk dan in de rubriek Spanje op dit blog.