De kloof van Biniaraix is één van de populairste stukken van de GR221, de langeafstandroute door het noorden van Mallorca. Dat is niet voor niets. Het pad slingert tussen de rotswanden door en dringt steeds verder door in de diepe kloof. Het pad is kilometerslang geplaveid met keien, een ongelofelijke klus waar men in vroeger tijden jaren en jaren over gedaan moet hebben. Gecombineerd met een hoger gelegen wandelpad, maken we fraaie rondwandeling vanuit Soller. 9 km genieten van zowel de ruige natuur als de noeste arbeid op één van de mooiste plekken van het eiland. 

Verlaten of zijn de luiken dicht voor de zon?

Vanuit de stad naar de bergen

Na twee cortado’s (espresso met een klein beetje warme melk) en Spaanse zoetigheden aan de voet van de kathedraal van Soller gaan we op pad voor onze tocht. Het blijft toch steeds weer verrassend hoe snel je vanuit de levendige bewoonde wereld in de natuur bent. Winkelstraat uitlopen, voorrangsweg oversteken en voor je het weet staan we aan de rand van een olijfboomgaard. In de verte ligt een fraaie zandbruine finca. Die ziet er hermetisch gesloten uit, alle luiken zijn dicht. Je weet nooit of dat vanwege de warmte is (die nu nog wel meevalt) of dat het gebouw nu leeg staat. Niet zelden hadden dit soort huizen eigen olijfpersen, een taak die nu is overgenomen door de coöperaties. Onderhoud van de monumentale panden is kostbaar. Een enkele wordt omgetoverd tot B&B of hotel, andere staan verlaten te wachten op een nieuwe toekomst.

Entree van de kloof van Biniaraix

Ease on down the road

De bordjes van de GR221 wijzen ons de weg naar de ingang van de kloof. Die is vanwege zijn opvallend mooie geplaveide pad ook niet te missen. Het voelt een beetje als de ‘yellow brick road’ uit de Wizard of Oz: een geheimzinnig, slingerend pad dat in de verte verdwijnt achter een rotswand. Het is onduidelijk waar we heen gaan, maar het ziet er goed uit! Het pad daalt, stijgt, passeert een droge rivierbedding en wordt verderop smaller. De rotswanden worden hoger, de vogels stiller. Boven ons klimt de zon gestaag in de blauwe lucht, die zo af en toe een zonnestraal in de kloof werpt.

Burro!

Omhoog

We kiezen ervoor om eerst een stuk boven de kloof te lopen, zodat we de klim aan het begin hebben. De terugweg met bijbehorende afdaling is dan wat gemakkelijker. Maar goed, dan moet je wel eerst uit die kloof zien te komen. Na wat zoeken vinden we een pad met bordje: Cami Vell Cuber. Na een metalen hekje zigzagt het de helling op. De markering (houten paaltjes) wijst ons de weg, ook over een puinhelling. Zo komen we uit de kloof en overzien het inmiddels met zon overgoten landschap. Bij een schuurtje staat een ezel in zijn uppie naar ons te kijken. Gretig stapt hij op ons af als we bij de afrastering komen, altijd in voor een aai en kriebel achter de oren. Dat mag wat hem betreft nog wel een poosje doorgaan, maar wij moeten toch echt verder. Met moeite nemen we afscheid en vervolgen het spaarzaam gemarkeerde pad. Dat daalt een beetje af en dan staan we opeens weer bij een droge rivierbedding. Dezelfde die door de kloof liep?

Nog even genieten van het uitzicht

Naar beneden

En ja, het is dezelfde rivierbedding, zo blijkt even later. Die ligt hier kennelijk al een stuk hoger. Na nog even van het uitzicht op de omringende berghellingen te hebben genoten, vervolgen we het dalende pad achter de rivierbedding. Als snel komen we bij een wegwijzer van de GR221 die ons alweer richting de uitgang van de kloof van Biniaraix stuurt. Het pad passeert nog een aantal keren de rivierbedding, wordt breder en brengt ons terug bij het punt waar we zijn afgeslagen. Bekend terrein dus en langs de zelfde weg stappen we terug naar Soller.

De avond valt

Tevreden met onze wandeling bedenken we dat er maar een manier is om zo’n mooie wandeling te overtreffen: een duik in zee en diner bij zonsondergang. En aangezien Soller niet ver van de westkust ligt, is dat snel te regelen. De kloof van Biniaraix en de zonsondergang: twee maal Mallorca op zijn mooist!

Praktisch

Dit is wandeling 14 uit Wandelen op Mallorca, een gids met 21 dagwandelingen op dit Spaanse eiland. Kijk op www.wandelenopmallorca.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids. Wil je de gids direct bestellen? Ga dan naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen op Mallorca?

Het schiereiland van Alcudia

Op weg naar de zee door de Boquer-vallei

Esporles: Voorjaar op Mallorca

Het wandelpad van aartshertog Ludwig Salvator

Uitzicht over het Tramuntana gebergte op Mallorca

De (bijna) onneembare burcht van Alaró, Mallorca

Soller: olijfbomen, sinaasappels en folklore op Mallorca

Formentor: noordoost Mallorca op z’n best

Klimmen rondom de Tossals Verds op Mallorca

Lluc: de hoogste bergtoppen van Mallorca