Ter voorbereiding van de 2e druk van onze gids Wandelen op Zakynthos zijn we terug op het zonovergoten Griekse eiland Zakynthos om een aantal routes te herlopen én een nieuwe aan de gids toe te voegen. Maar ook om te genieten van een echte Griekse nazomer. Dat lukt zonder problemen (net als het wandelen), want het is nog 30 graden half september. Dat maakt het wandelen zweterig, maar de lauwwarme zee is nooit ver weg. Op pad naar de witte kalkstenen kliffen bij Exo Chora.

De trots van Exo Chora

..

Een paar honderd jaar, zo oud moet de olijfboom die op het dorpsplein in Exo Chora staat wel zijn. De trots van het dorp is voor veel passanten de reden om wel even te stoppen voor een foto. En dan een kijkje te nemen bij de stalletjes waar lokale producten worden verkocht. Of een ijskoffie te bestellen bij de ernaast gelegen taverna. Veel meer is er niet te zien in Exo Chora.

Droog

De natuur in

Daar buiten wel, weten wij. In 2017 liepen we hier richting de kust, om een kijkje te nemen bij de spectaculaire kalkstenen kliffen die hier loodrecht afdalen in zee. Door die kliffen is er nergens een pad naar zeeniveau, badgasten komen hier niet aan hun trekken. Heerlijk rustig dus. De strook land tussen Exo Chora en de rand van de kliffen is in gebruik als landgebouwgebied, voornamelijk olijfboomgaarden. Afgewisseld met stukken bos. Dat is een paar jaar geleden op meerdere plekken afgebrand, de meeste begroeiing is laag en nu ook nog eens redelijk uitgedroogd na een zomer met twee hittegolven.

Adembenemend

…Zicht

Zicht op zee 

Na ruim een uur stappen bereiken we de kust. Een smal pad brengt ons naar de abrupt verschijnende kliffen en trakteert ons op een adembenemend uitzicht. De combinatie van de witte rotswanden en de blauwe zee is betoverend mooi. De adem wordt ons vandaag helaas ook benomen door de geur van een ter plekke gestorven geit, die zo te zien nog niet heel lang hier ligt, maar wel lang genoeg om een doordringende geur te verspreiden. Snel wegwezen dus, we kijken verderop nog wel een keer naar het uitzicht.

..

Prikkende eikels

Steeneiken en olijven

Ooit waren de hellingen bij Exo Chora een grote wildernis (net als de rest van het eiland) en bestond de begroeiing voor een belangrijk deel uit steeneiken, een stekelige variant op onze eikenbomen, zowel qua blad van de boom/struik als qua hoedje van de eikel. Nu hebben ze plaatsgemaakt voor olijfbomen, naar het eiland gebracht door de Venetianen rond 1600. Daarmee verdween een groot deel van de oorspronkelijke begroeiing en werd het land geschikt gemaakt voor olijventeelt. Inmiddels staan er naar schatting meer dan een miljoen olijfbomen op Zakynthos.

Kogelbloem

Kleur

De zomer was droog en heet, met dit jaar twee hittegolven. Moeder Natuur is daar in september een beetje uitgeput, stoffig en uitgedroogd van. Toch zijn er nog wel wat kleuren te bekennen als je goed kijkt. In de berm bloeien – onder het stof – bijvoorbeeld blauw-paarse kogelbloemen. De aardbeibomen dragen hun geel-rode vruchtjes en zelfs de eerste herfstkrokussen (colchicums – herfsttijloos) laten zich al zien. Het wachten is op een verfrissend najaarsbuitje dat de planten voorziet van het broodnodige water.

..

Uitzicht vanaf de wachttoren

Met dank aan de Venetianen

Dat je vanaf de kliffen mijlenver kunt kijken hadden de Venetianen ook door. Een stuk verderop komen we bij de ruïne van een Venetiaanse wachttoren, strategisch gelegen bovenop een heuveltop. Opnieuw genieten we van het fabelachtige uitzicht, daarbij dankbaar gebruik makend van de schaduw die de resten van het gebouwtje ons bieden. Een prima plek voor een langdurige pauze, waarin we ongestoord genieten van het uitzicht. Want hoewel deze plek ook per auto te bereiken is, is het blijkbaar te ver voor nieuwsgierige toeristen. Prima wat ons betreft, houden zo!

Gestrande driewieler, midden op de weg

Gestrand!

Via de smalle asfaltweg lopen we terug richting Exo Chora. Een aardige klim om weer richting het dorp te komen, maar de zon heeft zijn hoogste punt al weer verlaten en het terras van de taverna lonkt. Op de weg richting het dorp stuiten we op een verlaten, gestrande driewieler. Het voorwiel ontbreekt en de eigenaar heeft zijn voertuig hier achtergelaten, midden op de weg. Misschien is het wiel los geraakt en is het de helling afgeschoten? Of heeft de eigenaar het losgeschroefd om de band te laten plakken? Het ondersteunt in ieder geval onze aanname dat er maar weinig verkeer over deze weg gaat, want dat kan nu nog nauwelijks passeren.

..

Terug

Eenmaal terug in Exo Chora zoeken we een plekje op het terras. We zien twee hondjes achter elkaar aan jagen, rondjes rennend om de olijfboom. Een busje met 15 toeristen stopt voor een foto van de boom, een stelletje proeft wijn bij een stalletje. Dat is drukte in Exo Chora. Nog voordat onze drankjes op zijn, zijn de mensen vertrokken en doen de hondjes een tukkie. De rust is weer hersteld!

Praktisch

Dit is wandeling 6 uit Wandelen op Zakynthos, een gids met 16 dagwandelingen, verspreid over dit Griekse eiland. Kijk op www.wandelenopzakynthos.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids. Wil je de gids direct bestellen? Dat kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over Wandelen op Zakynthos?

Bekijk dan deze blogs:

Ontdek het noorden van Zakynthos bij Korithi

Marathia: rustig wandelen op ‘druk’ Zakynthos

Gerakas: op bezoek bij de oude dames van Zakynthos

Agalas: het mooiste uitzicht van Zakynthos

Zakynthos: valleien, veldbloemen, honden en asfaltwegen bij Kalamaki

Orthonies, verstild stukje Zakynthos