Toeristenwinkels zijn er nauwelijks en bars of discotheken die zich richten op Engelse voetbalfans zal je er ook niet vinden. Archangelos is de één na grootse plaats op het eiland. En belangrijker nog, het is er heel erg Grieks. Niet op de cliché-manier dat je er alleen in zwart geklede vrouwtjes met ezels ziet. Archangelos is Grieks, op een moderne manier. Trek je wandelschoenen aan en beleef Rhodos zoals de Grieken dat doen!

Het is half tien ’s ochtends en de koffie geurt ons tegemoet vanuit de vele koffiebarretjes die langs de hoofdstraat van Archangelos zijn gevestigd. Een oudere man leest er zijn krantje, een brommer stopt en de chauffeur drinkt gehaast zijn Cortado naar binnen, met de helm nog op z’n achterhoofd. Een passerende auto toetert naar de barman en twee toeristen proberen ‘zwei Eiskaffee’ te bestellen. Toeristen helpen met hun euro’s de eilandeconomie op gang te houden.

Smullen maar!

Het dorp uit

We beginnen aan een wandeling die ons vanuit Archangelos naar het kustplaatsje Stegna zal brengen, en met een lus weer terug. Maar niet voordat we twee mooie aardbeiengebakjes naar binnen hebben gewerkt en onze inkopen hebben gedaan bij de lokale bakker en supermarkt. We passeren op de hoofdstraat een onooglijk kapelletje waar heel wat Grieken even naar binnen schieten om een minuut later weer hun weg te vervolgen. Achter de gevel gaan een paar prachtige fresco’s en even mooie heiligbeelden schuil. Inwoners van Archangelos komen hier even ‘hun heilige’ begroeten. Via de zuidkant verlaten we het dorp en lopen over een landweg richting de kust. Een trouwhartig kijkende ezel komt ons even begroeten. Dan gaan we een smal pad op dat langs de droge, rotsige kust naar beneden slingert. Beneden ons lonkt het badplaatsje Stegna met zijn strand, maar voorlopig zijn we nog wel even zoet op de helling. Stap voor stap zoeken we onze weg naar beneden. Gelukkig helpt de markering met rode verfstippen ons met het vinden van de route.

St. George Kapel op de rotsen

Aan de kust

Na ruim een uur wandelen en klauteren lopen we Stegna binnen. Veel meer dan een kustweg met bebouwing is het niet. Maar wel met een flink strand! De blauwe zee ziet er verleidelijk uit en even overwegen we een verkoelend voetenbad. Maar we weerstaan die en besluiten dat we vanmiddag na de wandeling een paar uurtjes strand pakken. De badplaats biedt bovendien een keur aan taverna’s, zodat we de dag waarschijnlijk ook culinair goed kunnen afsluiten. Bij taverna To Perigiali lopen we het plaatsje weer uit en beginnen aan de grote lus die ons terug zal brengen naar Archangelos. Via zandwegen slingeren we om een paar kliffen heen en wandelen gestaag omhoog. Bovenop de pas waarlangs we de heuvel oversteken staat de St. George Kapel. Niet heel erg oud, maar wel een lust voor het oog. De planten in de tuin worden goed bewaterd, want dit is vrijwel de enige groene plek op de verder dorre helling. De oleanders steken af tegen de blauwe lucht en de witte muren.

 …

De resten van de burcht bij Archangelos

Burcht en kerk van Archangelos

Via een olijfboomgaard lopen we naar de rand van het dorp. Daar staan we gelijk aan de voet van een van de grootste bezienswaardigheden: de ruïne van een Johannieter burcht, met een fier wapperende Griekse vlag. In de 14de eeuw bouwde de ridderorde diverse burchten op strategisch plaatsen langs de kust. Van hieruit konden ze vrijwel de hele kustlijn in de gaten houden om te zien of er geen ongewenste indringers aan land kwamen.

Suikerwit, de toren van de Michaelskerk in Archangelos

Via de nauwe straatjes aan de voet van de burcht, slingeren we richting het centrum. De klokkentoren van het aan aartsengel Michael gewijde klooster toornt hoog boven alles uit. Door de stralende zon is haast niet mogelijk om zonder zonnebril naar de hagelwitte toren te kijken. In de nauwe straatjes vinden we verassend veel keramiek- en handwerkwinkels. Maar ook de CD- en DVD- winkel van Georgios Kazakos. Hij laat met liefde alles horen, van traditionele volksmuziek tot moderne Griekse lounge. Na een uur muziek luisteren, verlaten we de winkel met onze nieuwe aanwinsten: twee cd’s van Haris Alexiou en eentje van Makis Soulis. Genoeg voor drie uur heimwee als we weer in Nederland zijn.

Gratis zeezicht

Zoals we aan ons zelf beloofd hebben, eindigen we onze dag op het strand bij Stegna. En daarna op het terras van één van de taverna’s waar we – omringd door Grieken – genieten van vers gevangen vis. En met zich op zee, gratis!

Praktisch

Deze wandeling is een variant op wandeling 13 uit ‘Wandelen op Rhodos’, een gids met 2o rondwandelingen op het eiland. In de directe omgeving lopen nog twee wandelingen. Kijk op www.wandelenoprhodos.nl voor meer informatie. Wil je de gids direct bestellen? Ga dan naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen op Rhodos? Lees dan deze blogs

Vuur en vlammen, het landelijke zuiden van Rhodos

Van Lardos naar Asklipio: bossen, beken en kikkers

Naar het Moni Thari klooster bij Laerma

Lindos per ezeltaxi, of toch liever te voet!

Wandelen bij de Antieke stad Kamiros

Kritinia: wandelen op ‘rustig-Rhodos’

Echte ridders komen van Rhodos

Salakos: Wandelen in het groene hart van Rhodos