Hoeveel water kan een mens naar binnen gieten in twee minuten? Ongeveer anderhalve liter, weten wij uit ervaring. Bezweet en met een twee lege petflessen zitten we in de schaduw van een van de kerkjes van Asklipio. Na de laatste anderhalf uur zonder water te hebben rondgestruind door de bossen in het midden van Rhodos zijn we blij als we eindelijk het pittoreske stadje hebben bereikt. De eerste de beste winkel is ons doel, om de twee felbegeerde flessen koud water te bemachtigen. Verslag van onze wandeling van Lardos via Asklipio naar Kiotari, de langste die we maken op Rhodos.

Asklipio

Kimissi tis Theotokou

Authentieke charme

Asklipio heeft het allemaal: Griekse omaatjes die in het zwart gekleed de stoep aanvegen. Oude, brokkelige huizen en pleintjes  waar je je heel even de enige toerist waant. Maar ook een terrasje waar de frappé maar één euro kost, plus een gastheer die geen woord over de grens spreekt. Geplaveide straten waar de sporen van eeuwenlang verkeer in zijn gesleten, en een kerk met de onuitspreekbare naam Kimissi tis Theotokou, met de beroemdste fresco’s van het hele eiland. Wat een contrast met Rhodos stad en de drukke badplaatsen.

Kiotari bus

Euhm, hoe laat?

Weinig toeristen

Onze route is een aantal uren eerder gestart in Lardos, ook al zo’n pareltje van het vrijwel onbedorven Griekse leven. Vanuit Kiotari (het beoogde eindpunt van onze route) namen we – na wat puzzelen met de dienstregeling – de bus naar Lardos. Op een paar verdwaalde Engelsen na is dit dorpje, een kilometer of vijf van zee gelegen, het domein van de Grieken, ook in het zomerseizoen. Natuurlijk vind je hier toeristenwinkeltjes en taverna’s die hamburgers serveren. Zo proberen ze die schaarse toeristen te verleiden om net wat langer te blijven. Maar gelukkig voeren baklava en sterke koffie de boventoon als wij die ochtend het dorpspleintje betreden.

Moni Ipensi

Moni Ipseni, verborgen in het bos

Traditie én vooruitgang

Voor onze wandeling verlaten we Lardos en trekken landinwaarts, richting de Moni Ipseni . Dit klooster ligt diep verscholen tussen de dennenbossen. Nog altijd woont hier een groepje nonnen dat nauwkeurig vasthoudt aan de geboden van de Grieks–Orthodoxe kerk. Het hagelwitte klooster met zijn rode daken is een plaatje en bijzonder goed onderhouden. Een bestelbusje met aan het stuur een hoogbejaarde, bebrilde non verstoord ruw ons visioen van oude vrouwtjes die nog op ezels rondrijden en leven van de olijvenoogst. Oma heeft boodschappen gedaan ‘down town’ en laadt één voor één haar ontelbare plastic tasjes met inkopen uit.

Koutari river

Langs de Koutari rivier bloeien de oleanders

….

Rust en natuur

Na de Moni begint de stilte van wat ongeveer het grootste aaneengesloten bosgebied van Rhodos is. Hier kun je uren lopen, zonder een mens tegen te komen. Het is ook hier dat in 1987, 1992 en 2008 de grote bosbranden hebben toegeslagen. Doordat het gebied zo dun bevolkt is, lopen er maar weinig wegen. En dat bemoeilijkt het weer voor de hulpdiensten om snel ter plaatse te komen. Gecombineerd met de wind die hier vrijwel onafgebroken blaast, vormt de zuidelijke helft van Rhodos een makkelijke prooi voor de gulzige vlammen. Gelukkig is er ook nog steeds een hoop moois dat gespaard is gebleven. We lopen tussen bloeiende oleanders die langs en in de talloze beekbeddingen die het gebied doorkruisen groeien.

Happy frog rhodes

Zingen in bad

‘Herrie’

Toch is de rust betrekkelijk. De kikkers die leven in de vele poeltjes en stroompjes geven een zomers concert en dat is overal hoorbaar. Op zich natuurlijk prachtig, maar na 1,5 uur tussen het gekwaak zijn we bijna blij als we de waterrijke binnenlanden achter ons laten en een brede zandweg inslaan, richting Asklipio. Inmiddels zijn we ruim 4 uur onderweg en de bodem van de flessen water die we mee hadden is bereikt. Hopelijk hebben ze een winkel of taverna in Asklipio, die ook nog geopend is in september (=einde seizoen).

Asklipio inlands

Op weg naar Asklipio

Bewoonde wereld

Vanaf de hoger gelegen steenslagweg krijgen we zicht op de kust, onze eindbestemming van vandaag. Want de auto staat bij de bushalte in Kiotari, dus daar willen/moeten we eindigen vandaag. Maar eerst Asklipio met zijn fraaie kerk en fresco’s. En koud water, hopelijk. Na nog een uurtje stappen bereiken we de rand van het dorp. We passeren een bordje dat verwijst naar de ruïne van een kasteel, maar dat slaan we maar even over. De dorst is zo groot dat we naarstig op zoek zijn naar een winkeltje met gekoelde flessen water. Gelukkig vinden we er een, niet ver van de Kimissi tis Theotokou kerk. Dorst gelest, nu fresco’s kijken!

thyme

Vandaag is paars: bloeiende tijm

Kleurrijk Kiotari

De fresco’s bekijken, dat moet een andere keer. Want het is al 4 uur ’s middags en de kerk is dicht. Dan maar een glas ijskoffie bij de tegenover gelegen taverna. De eigenaar spreekt geen woord Engels, maar als hij begrepen heeft dat we uit Nederland komen, roept hij “Cruijf Ajax” en gaat de bestelling verzorgen. Daarna is het hoogste tijd om richting Kiotari te vertrekken. Een wandeling heuvelafwaarts, maar nog altijd zo’n 4 kilometer verderop. De hellingen zijn hier bezaaid met bloeiende planten en struiken, als hertshooi (hypericum) en we zien (en ruiken!) ook volop bloeiende tijm. In Lardos zagen we meerdere verkopers met zakjes kruiden. Waarschijnlijk hier vers geoogst en thuis gedroogd, oogst van vorig jaar.

Zee in zicht

We zijn inmiddels al meer dan zes uur en ruim 20 km op stap als we de rand van Kiotari bereiken. De steenslagweg gaat over is asfalt en langs een paar huizen lopen we naar beneden, naar de doorgaande weg. Een hond blaft achter een hek, een kleuter driewielt langs ons heen. De benen zijn moe en de laatste paar honderd meter naar de bushalte en parkeerplaats voelen alsof we een berg opklimmen. Het is een uur of zes en het leven komt weer langzaam op gang. Wij zijn inmiddels aardig gewend aan het Griekse levensritme. En dus besluiten we eerst het strand bij Kiotari nog even te bezoeken voordat we op zoek gaan naar de avondmaaltijd. Eerst wat zweet en stof afspoelen!

Praktisch

Dit is wandeling 18 uit Wandelen op Rhodos, een gids met 20 wandelingen op dit Griekse eiland. Kijk voor meer informatie op www.wandelenoprhodos.nl. Daar vind je o.a. ook de routebeschrijving van een andere route uit de gids. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze bestelpagina.

Meer lezen over wandelen op Rhodos?

Bekijk dan deze blogs:

Archangelos: Rhodos op zijn Grieks

Naar het Moni Thari klooster bij Laerma

Lindos per ezeltaxi, of toch liever te voet!

Wandelen bij de Antieke stad Kamiros

Kritinia: wandelen op ‘rustig-Rhodos’

Vuur en vlammen, het landelijke zuiden van Rhodos

Salakos: Wandelen in het groene hart van Rhodos