Kamiros was een van de drie antieke steden die samen met Ialyssos en Lindos de staat Rhodos vormde. Door een wonderlijke spelling van het lot werd de stad aan het begin van onze jaartelling verlaten, terwijl de andere twee bewoond bleven. De andere twee steden ontwikkelden zich door de eeuwen heen, Kamiros verviel en verdween onder de begroeiing om aan het begin van de 19de eeuw weer herontdekt te worden. Het originele stratenplan en de muren van de huizen zijn goed geconserveerd en geven een goed beeld van hoe zo’n antieke stad er uit moet hebben gezien. Het feit dat de stad is gebouwd aan de monding van een groen en vruchtbaar dal maakt het een extra aantrekkelijk stek om te voet te ontdekken.

Overal bloemen

Flower  power

Het moet goed leven zijn geweest in Kamiros. Althans, als je afgaat op de ligging aan zee, met aan de achterdeur een vruchtbaar dal. En een decor dat hoofdzakelijk bestaat uit groene bossen en een overvloed aan bloemen in het voorjaar. Toch werd de stad verlaten, waarschijnlijk als gevolg van twee verwoestende aardbevingen aan het begin van de jaartelling. Ook de meer geïsoleerde ligging (35 km ten zuiden van Rhodos-stad, aan de westkust) maakte dat mensen naar de twee andere steden trokken. Wat rest is een imposante ruïne, deels gerestaureerd. Het moet een goed ontwikkelde stad zijn geweest. Bij de opgravingen werd bijvoorbeeld een rioleringssysteem ontdekt.

De vallei in

Op weg

Na ons bezoekje aan de resten van de stad wandelen we de achterliggende vallei in. Die is fungeert als een afvoer van regenwater dat vanuit de bergen naar de kust loopt. Er loopt een smalle rivierbedding die het water in de winter afvoert. Nu kabbelt er nog een beetje water doorheen, nauwelijks meer dan een stroompje. Het is de bron van leven voor de smalle akkertjes en velden. Hier wisselen de fruitbomen af met olijfboomgaarden en worden ook wat groenten verbouwd. Een smalle, stoffige landweg loopt gelijk op met de rivier. Zo dringen we zo’n 4 km de groene stilte in, genieten van alles wat er groeit en bloeit in de maand mei.

Rood, roder, roodst

Heuvelrug

Vlak voordat onze landweg lijkt te eindigen steken de smalle rivierbedding over en lopen langs een van de hellingen die het dal omzomen omhoog. Het blijkt nog een aardige klim te zijn voor we de rug van de heuvel bereiken. Hier ziet het landschap er ineens totaal anders uit. Afgelopen najaar heeft hier een grote bosbrand gewoed. Al wat er nu rest is een dor landschap met zwart geblakerde boomstammen en een ondergrond die grauw en grijs ziet. Gecombineerd met het stof op het karrenspoor dat we volgen, levert dit een haast surrealistisch landschap op. De kleur groen is vrijwel verdwenen. Maar gelukkig is Moeder Natuur sterk en volhoudend. Ongetwijfeld is er hier volgende jaar alweer een eerste zweem van jong groen te ontdekken. Het zal alleen wel even duren eer die bomen weer net zo groot zijn als hun voorgangers….

Bijna verdroogde orchidee

Terug naar Kamiros

We maken een ronde van zo’n 6 km over de heuvelrug en keren dan weer terug in het dal, waar we ons opnieuw verbazen over de bloeiende pracht. Het is al eind mei, maar we ontdekken in de schaduw van een grote den een groepje orchideeën die nog bloeien. Normaal gesproken moet je daarvoor vroeger in het jaar op Rhodos zijn, de meeste zijn rond deze tijd al uitgebloeid en verdroogd. Maar kennelijk houden ze hier in, met de nabijheid van wat meer water en in de schaduw langer vol. Op de knieën dus en foto’s maken!

We volgen de landweg terug naar Kamiros, waar we onze tocht zijn begonnen. Met bijna 16 km in de benen bereiken we de parkeerplaats. Aan de overkant van de weg staan een aantal auto’s geparkeerd. Het blijkt de parkeerplaats voor ‘Kamiros beach’ te zijn. Dat klinkt als een aantrekkelijke plek om het stof af te spoelen!

Praktisch

Dit is wandeling 10 uit Wandelen op Rhodos, een gids met 21 rondwandelingen op dit Griekse eiland. Kijk op onze website voor meer informatie over de wandelgids. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids.

…meeMr 

Meer lezen over Wandelen op Rhodos?

Bekijk dan deze blogs:

Lindos per ezeltaxi, of toch liever te voet!

Kritinia: wandelen op ‘rustig-Rhodos’

Vuur en vlammen, het landelijke zuiden van Rhodos

Salakos: Wandelen in het groene hart van Rhodos

Archangelos: Rhodos voor Grieken

Van Lardos naar Asklipio: bossen, beken en kikkers

Naar het Moni Thari klooster bij Laerma

Echte ridders komen van Rhodos