Het is één van de mooiste bergmassieven op Mallorca, de Tossals Verds, midden in het Tramuntana-gebergte. En er liggen ook nog eens twee stuwmeren naast, een vliegtuigwrak en je komt langs de resten van een aquaduct uit de 18de eeuw. Genoeg reden om op pad te gaan voor een wandeling rond dit massief. En gelukkig beschikken we inmiddels over een aardige conditie, want zeker het eerste deel moet je aardig klimmen op deze tocht. Maar als je geen bezwaar hebt tegen wat klim- en klauterwerk is deze tocht beslist een van de toppers op Mallorca!

Even uit de ‘comfortzone’

Leuk hoor, die bergen. Ik ben er gek op, vooral om er naar – of vanaf – te kijken. En vooruit,als er wat hoogteverschil overbrugd moet worden, ben ik ook de beroerdste niet. Maar langs een staaldraad over een smalle richel lopen, met achter mij een bescheiden, maar toch best diepe afgrond…  Ik overwin vandaag vooral mezelf en even later sta ik weer op een ‘gewoon’ wandelpad, Trots, op mijn eerste echte bergklim-actie. Want dat is eigenlijk de enige wandeling waar we dit soort capriolen moeten uithalen. En we willen toch wel zoveel mogelijk van de bergrug zien die langs de noordwestkust van het eiland loopt. Dat strand, dat komt later wel!

Onfortuinlijke landing in de bergen

Dat het hier enigszins onherbergzaam is, merken we al snel. Er slingert dan wel een GR-wandelpad rond het massief, maar dat is ook vrijwel de enige manier om hier te komen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er op de helling het wrak van een sportvliegtuigje ligt. Eenmaal hier terecht gekomen krijg je dat niet meer weg. En dus is het wachten tot de natuurkrachten hun werk hebben gedaan. Afgaand op de huidige staat van het wrak gaat dat nog wel een paar decennia duren. Hoe en wanneer dat wrak hier terecht is gekomen, weten we niet. Net zo min als hoe het met de piloot is afgelopen. We hopen maar dat hij een schietstoel en een parachute had….

Betere paden

Schieten we het eerste stuk niet erg op met dat geklim en geklauter, na het stuntwerk aan de staaldraad wordt het pad beter begaanbaar en maken we wat meer vaart. Weliswaar blijft het op en neer gaan, maar het pad is beter te belopen. We krijgen zicht op de Puig de Tossals Verds, de hoogste top. Die steekt indrukwekkend af tegen de blauwe lucht en de hellingen zijn nog redelijk groen. Geen andere wandelaars te bekennen, ons overvalt even het alleen-op-de-wereld-gevoel. Best een uniek ervaring op een vakantie-eiland dat jaarlijks door zo’n 10 miljoen (!) toeristen wordt bezocht. Maar die komen gelukkig niet allemaal om te wandelen.

Waterweg

Terwijl we ons vergapen aan de bergtop links van ons, wandelen we bijna een van de andere hoogtepunten van deze wandeling voorbij. Haast gecamoufleerd tegen een van de hellingen ligt/staat het 18de eeuwse aquaduct Canaleta de Massanella. Al in die tijd werd geprobeerd hoog in de bergen hemelwater tijdelijk op te slaan en te transporteren naar andere plaatsen in drogere tijden. Anno 2016 hebben ze daarvoor een 2,5 km lange betonconstructie in gebruik, maar onze voorkeur gaat toch uit naar de meer elegante oplossing uit vroeger tijden.

Ease on down the road

We volgen verderop die betonnen waterbak zo’n 2,5 km, terug richting ons beginpunt. We dalen heel geleidelijk af en  dat is best wel lekker aangezien we al meer dan vier uur op pad zijn. In de betonnen bak waar het water doorheen hoort te stromen, is nu geen druppel te vinden, wat niet raar is na een lange zomer. In de winter gutst het hier waarschijnlijk weer naar beneden, richting het Cuber-stuwmeer, waar we vanochtend begonnen zijn. Dat was vanochtend nog best wel druk met dagjesmensen. Nu, aan het einde van de middag, hebben we het vrijwel voor onszelf. Het is dat er borden staan die je verbieden om te zwemmen, want anders werd het wel heel verleidelijk om het wandelzweet hier alvast weg te spoelen! Ach, dan maar even in de auto, richting de kust. Dat is ook het fijne van wandelen op een eiland: de zee en het strand zijn nooit echt ver weg!

Praktisch

Dit is wandeling 16 uit Wandelen op Mallorca, een gids met 21 rondwandeling op het Spaanse eiland Mallorca. Kijk op onze website voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids. De gids direct kopen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.