Met de lente in aantocht hebben we eind april/begin mei een week wandelen in de Vogezen gepland. We gaan terug om opnieuw te genieten van het prachtige landschap van de dichtstbijzijnde bergen, in het noorden van Frankrijk. In 2020 zwierven we hier een paar weken rond om de tweede druk van onze gids te maken. Nu hebben we een weekje. Wat gaan we herlopen? Welke wandelingen herinneren we ons als de mooiste? Deze vijf staan in ieder geval op ons lijstje.

1. La Slucht – Vier stuwmeren in de hoge Vogezen (14,4 km)

Een pittige tocht langs vier kleine stuwmeertjes die op grote hoogte zijn aangelegd: Lac Noir, Lac Blanc, Lac Vertes en Lac des Truites. Klimmen en dalen en steeds weer een groene oase rond elk meertje. Na Lac des Truites klim je naar boven, tot op de chaumes, de bergweides boven de boomgrens. Vorige keer troffen we er robuuste paarden en grazende koeien. De kruidenmix van het grasland levert melk op voor smaakvolle en geurige kazen, de Frommage des Chaumes. Trek een uur of 6 uit voor deze tocht, en met een beetje geluk is een van de kleine restaurants langs de route open. Met een flinke pauze kom je dan zo op 6,5 tot 7 uur genieten!

….

2. Eguisheim – Door de wijngaarden naar drie burchtruïnes (13,4 km)

De wijngaarden zijn natuurlijk op hun mooist als de druiven bijna geoogst kunnen worden, in de herfst. Maar ook de uitbottende, frisgroene wijnranken zijn een aangenaam decor om doorheen te stappen. Bijkomend voordeel: je profiteert optimaal van het zonnetje. Een bezoek aan de Vogezen is voor ons niet compleet als we niet ook aan de Elzas-kant van het gebergte wandelen. Op deze route loop je naar Husseren Les Chateuax, waar drie ruïnes van Middeleeuwse burchten boven op de berg staan te pronken. Het uitzicht is onovertroffen. Eguisheim is een prima plek om – bij voorkeur na afloop – een paar heerlijke Elzas-wijnen te proeven en in te slaan voor thuis.

 …

3. Le Hohneck – Het dak van de Vogezen (12,8 km)

Met 1363 meter is Le Honeck een van de allerhoogste toppen van het gebergte. Voor de veranderingen beginnen we gewoon eens bovenop en volgen een lang, dalend pad langs de rand van de Kastelberg. Geniet van het uitzicht in het diepe keteldal. We dalen steeds verder af, naar het Lac de Fischboedle en Lac de Schiessrothried, perfecte plaatsen voor een picknick. En om moed te verzamelen voor de lange klim omhoog, terug naar de top van Le Hohneck. Voel je een echte bergbeklimmer en volg een stuk van de GR5 omhoog. Pauzeren moet en mag, al was het maar om te genieten van het adembenemende landschap en uitzicht. Hoera, bovenop staat een café-restaurant waar je op het terras op adem kunt komen van deze prachtige tocht!

….

4. Cornimont – Uitzicht over Cornimont en La Bresse (11,5km)

Wintersporters kennen dit gebied goed; want Col de Brabant is een populaire bestemming voor liefhebbers van winterse buitenpret. Je start bij de kerk van Cornimont en loopt langs de 25 meter hoge (zuil en beeld) Notre dame de la Paix de bergen in. Voor wandelaars is dit gebied een uitstekende bestemming om in alle rust te genieten van de weidsheid van de bergen, met uitzicht vanaf de Roche de Minuit tot over La Bresse. Paragliders springen hier regelmatig naar beneden om op de thermiek te zweven, een fraai spektakel om naar te kijken. Ondanks de bescheiden lengte van de route wordt er een aardige aanslag op je kuitspieren gedaan, doordat je een flink hoogteverschil overbrugt.

5. Xonrupt-Longemer (2,0 km)

Je hebt het wel even gehad met al dat geklim en gewandel. Dan rijd je met je auto de bergen in en gaat picknicken bij het Lac de Lispach. Ooit een stuwmeertje, nu een natuurgebied, waar op het water veen ontstaat. In de namiddag prachtig kleurend, een plek om neer te ploffen en te genieten van rust en stilte. Lees een boek, steek je teen in het water (zwemmen mag niet!), ontspan en doe een dutje. En o ja, je kunt ook nog om het meertje heen wandelen. In een half uurtje is dat gedaan en zoek je weer een plek om je relaxte middag voor te zetten. La Douce France!

Praktisch

De beschreven wandelingen vind je terug in de gids Wandelen in de Vogezen (met vier wandelingen in de Elzas), een gids met 16 rondwandelingen. De nieuwe druk is verschenen in maart 2021. Kijk op www.onedaywalks.com voor meer informatie. Direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen in de Vogezen?

Le Hohneck: lopen op het dak van de Vogezen

Uitzicht vanaf het Ormont-massief in de Vogezen

Wandelen in de Vogezen: the only way is up (en weer down)!

Corcieux: toch een beetje vlak wandelen in de Vogezen

Herfst op de Ballon d’Alsace, Vogezen

Lopen op de rand van de Elzas en de Vogezen