Exeter, de hoofdstad van het Engelse graafschap Devon, mag dan beroemd zijn vanwege zijn kathedraal, maar de stad heeft nog meer moois te bieden. Zoals de wandeling langs de rivier Exe die bij Exmouth uitmondt in zee. 15 km genieten van het fraaie typisch Engelse landschap, langs de waterkant. En als je er geen genoeg van kan krijgen, loop je aan de andere kant gewoon nog een stukje terug. Op pad vanuit het kloppend hart van Devon.

De quay side in Exeter

De charme van water

Exeter dankt zijn naam aan de rivier Exe. Ooit was Exeter een niet-onbelangrijke zeehaven, maar al vrij snel bleek de rivier dicht te slibben en konden de alsmaar grotere schepen de stad niet meer bereiken. Om de handel in de pakhuizen langs de kade toch op gang te houden, werd de rivier uitgegraven tot een kanaal en “afgesloten” door een sluis, om te voorkomen dat het water te snel wegstroomde naar de bredere riviermonding. In de 21e eeuw doen boten met goederen Exeter-stad niet meer aan en zijn de kades en pakhuizen omgetoverd tot een modern uitgaansgebied annex woonomgeving voor hippe stedelingen. Daarvandaan vertrekken we voor onze tocht langs de rivier.

..

Aan de kant, please

Smalle paden

Vanaf de kade volgen we het smalle pad langs het water. Dat werd vroeger ook gebruikt door trekpaarden, die vanaf de sluis schepen met goederen de stad in trokken. Nu is het vooral populair onder wandelaars, hardlopers, fietsers, kinderwagens en … zwanen. We zijn nog maar net de stad uit als een ferm exemplaar midden op het pad zit/staat. Er is weliswaar geen nest in de buurt, maar meneer/mevrouw is in ieder geval niet van plan opzij te gaan. Wie te dichtbij komt wordt weggeblazen. We drentelen wat rond, in de hoop dat hij/zij toch besluit plaats te maken, wat niet gebeurt. Ik overweeg nog mijn lunchbroodjes in de strijd (lees: in het water) te gooien als afleidingsmanoeuvre, maar de oplossing komt in de vorm van een Engelsman die zonder blikken of blazen vlak langs de grote witte vogel loopt en een geluid maakt dat klinkt als ‘kssssst’. Mopperig trekt de zwaan de berm in en wij kunnen het pad vervolgen. Problem solved!

Powderham castle

..

Natuurlijk genieten

De ontmoeting met de zwaan is niet de enige natuur die we beleven. Hoe verder je de stad uit loopt, hoe groener en uitbundiger de natuur op de oevers van de rivier wordt. We passeren het Turf Hotel, kortweg The Turf. In het vroegere sluisgebouw, waar de mensen die de sluis bouwden sliepen, de sluisbazen de binnenkomende en uitgaande vracht noteerden en de trekpaarden in de kelder op stal stonden, is nu een pub gevestigd. Uniek is dat je hier niet per auto kunt komen. Alleen te voet, per fiets of met de boot kun je hier wat drinken en eten. Het is er niet minder druk om. Negen kilometer vanaf de stad bereiken we Powderham castle, vernoemd naar het gelijknamige gehucht. Een roemrijk kasteel dat een belangrijke rol speelde in de strijd om de macht over het graafschap en de rest van zuidwest Engeland. Nog steeds in privéhanden, maar wel te boeken voor feesten, partijen, bruiloften en bezichtigingen.

Geen misverstand, hier mag je lopen (en dus niet fietsen of met de auto rijden oid)

Mag dit?

Ook de tuin van Powderham castle is toegankelijk, al oogt het landgoed op een bepaalde manier ook hermetisch afgesloten. Dat heeft vast te maken met de familie die ook wat privacy wil. Nu heb je als wandelaar sowieso in Devon weinig twijfels over wat wel en niet betreden mag worden. Een stortvloed aan bordjes maakt precies duidelijk wel pad wel en niet publiek toegankelijk is. Soms wat veel van het goede, maar je kunt maar beter duidelijk zijn, zo lijkt de gedachte. En dus vervolgen wij ons Public Footpath langs de rivier richting het gehucht Starcross. De rivier is hier inmiddels breed uitgedijd en met laag getij zie je meerdere zandbanken, waar zeevogels rondfladderen en rusten. In fraai Engels wordt dit aangeduid als The Exe Estuary.

Bescheiden veerboot

De grote oversteek

Starcross mag dan klein zijn, het verdient een vermelding, al was het maar omdat het én fraai aan het water ligt én omdat er in de zomer elk uur een ferry-boot de oversteek maakt naar Exmouth, op de andere oever van de brede rivier. Het is even zoeken – het is ook niet het eerste type boot waar je aan denkt als je op zoek bent naar een ferry – maar dan heb je ook wat. Een uiterst charmante, ranke blauwe boot ligt voor ons klaar. Vandaag zijn we op dit tijdstip de enigen die naar de overkant willen. Voor 4,5 pond per persoon tuffen we in een kwartiertje naar de overkant. De kapitein laveert handig tussen de boten door die hier voor anker liggen, voor het veel grotere en meer toeristische Exmouth.

Zullen we nog een stukje?

Exmouth heeft alle ‘charmes’ van een Engelse badplaats, inclusief strand, fish & chips kiosken en patat-meeuwen. Hier kunnen we de trein terug naar Exeter nemen. Maar de zon schijnt en de rivier is zo mooi, we plakken er nog 5 km aan. Langs de oever lopen we nu in noordelijke richting, met fraai zicht over The Estuary.  We lopen steeds min of meer langs de spoorlijn, dus dat station in Lympstone gaan we wel vinden. Na bijna 20 km is het een welkome afwisseling om een treinritje te maken. Even de voeten laten rusten voordat we in Exeter weer terug wandelen naar de pakhuizen aan de kade. Die terrassen zagen er vanochtend al zo aanlokkelijk uit. Tijd om uit te proberen waar je het langst van de ondergaande zon kunt genieten!

Praktisch

Dit is wandeling 4 uit Wandelen in Devon. Inclusief Dartmoor en Exmoor, een gids met 20 rondwandelingen in het zuidwestelijke graafschap in Engeland. Kijk voor meer informatie op www.wandelenindevon.nl. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere route uit de gids. De gids is bijna uitverkocht en alleen nog verkrijgbaar bij ons. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over Wandelen in Devon?

Lees dan deze blogs:

Zes weken wandelen in Devon, Engeland

Ezels op de kust in Devon, Groot-Brittannië

Postbridge in Dartmoor: Cross the river twice, the old fashioned way

Gastblog: Wandelen in Dartmoor National Park

Terug naar Devon en het Southwest Coast Path

Cultuur snuiven en natuur beleven in Zuidwest-Engeland

De niet-zo-wilde pony’s van Dartmoor

Ezels op de kust in Devon, Groot-Brittannië