Zes weken vrij én plannen om een Nederlandstalige wandelgids te maken voor één van de mooiste Engelse graafschappen: Devon in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Aan beide zijden omringd door zee en naaste buur van het bij velen bekendere Cornwall biedt de regio een schat aan wandelmogelijkheden. Van bergachtige, ruige tochten, tot comfortabele wandelingen over glooiende hellingen; iedereen vindt er wel iets van zijn of haar gading. Verslag van onze ervaringen in het land van de Blue Bells, Sherlock Holmes en Agatha Christie.

Zeven koeien lopen met ons mee aan de andere kant van het hek, alsof ze net zo nieuwsgierig zijn naar wat ons te wachten te staat, als wij zelf. ‘Beware of the Bull’, stond er bij de overstap waarmee we in dit weiland terecht zijn gekomen. Gelukkig is de mannelijke wederhelft van de zeven dames nergens te bekennen. Ongestoord lopen we door de weilanden om onze route te vervolgen. In Zuidwest Engeland is sinds augustus 2005 ‘The rights of way’ van kracht, een wet die de belangen en rechten van de wandelaar goed heeft verstevigd. Door een krachtige lobby van de Ramblers’ Association is de wet anno 2007 in heel Groot-Brittannië van kracht. Het betekent niet dat je door iemands achtertuin kunt lopen, wel dat in totaal nu ruim 7% van het Britse grondgebied vrij toegankelijk is.

Bekende en onbekende plaatsen

In de praktijk merken we maar weinig van boeren die ontevreden zijn met deze regeling. Soms lopen we dwars over het erf van een boerderij, maar overal worden joviaal begroet en toegewuifd. En zo slagen we er in om binnen zes weken twintig wandeltochten te beschrijven die de mooiste gebieden van Devon aandoen. We bezoeken niet alleen de bekende wandelparadijzen als Dartmoor en Exmoor, maar komen ook in minder bekende, maar minstens zo mooie, streken en uithoeken.

Torcross

Zicht op de lagune en de zee bij het Slapton Nature reserve

Zo maken we een tocht door het relatief kleine Slapton Nature Reserve, gelegen aan de zuidkust, ter hoogte van Torcross. Een smalle dam, met daarop de kustweg, scheidt de zee van de achterliggende lagune. De begroeiing rond het meertje is uitbundig en de voorjaarsbloemen verdringen elkaar langs de oevers. Iets verderop leidt een zojuist vernieuwd plankier ons door het drassige achterland. Ook hier verdringen de waterplanten en rietstengels elkaar. Als we het gebied uitwandelen, belanden we op rustige landwegen. Tussen de beeldbepalende metershoge vlechtheggen lopen we naar het dorp Stokenham. Een typisch Zuid-Engels Dorp, slaperig rustig, met mooie huizen, groene tuinen en, gelukkig, een goede pub.

Langs de kust

Na een welverdiende pauze raadplegen we onze kaarten en vervolgen onze weg. Door weilanden en langs onverharde paden lopen we richting de kust, waar we een stukje van het beroemde South West Coast Path oppikken. Hier is het even klimmen en dalen geblazen, maar de uitzichten maken het meer dan de moeite waard. Al snel zien we in de verte alweer de eerste huizen van Torcross. Even verderop hebben we fenomenaal uitzicht op de lagune en de zee. Even voor het dorp dalen we af en een paar minuten staan we op wat je, met enige fantasie, de boulevard van Torcross kunt noemen: een voetgangersstraatje langs oude vissershuisjes, met her en der een terrasje om de verdwaalde toeristen die dit plaatsje aandoen van dienst te zijn. Met een goed glas Ale voor onze neus tekenen we heel tevreden de 17de wandeling voor onze gids in op de kaart.

Bellever Tor

Nationale Parken

De natuur van Devon is afwisselend en fascinerend. Grote trekkers zijn natuurlijk de nationale parken Dartmoor en Exmoor, met hun beroemde wilde pony’s. Deze parken danken hun ontstaan grotendeels aan de geologische geschiedenis. Bij de vorming van de Britse eilanden zijn hier grote granietmassieven omhoog gekomen, waardoor een ondergrond werd gevormd die niet of nauwelijks water doorlaat. De granietheuvels die boven het veld uitstaken zijn door weersinvloeden gaan splijten en verbrokkeld. Ze zijn nu nog zichtbaar als de zogenaamde ‘Tors’: de stenen toppen die boven het landschap uitsteken. Een ander interessant fenomeen zijn de steenrijen en –cirkels die op verschillende plaatsen zijn terug te vinden in Dartmoor. Ze dateren van circa 4.000 voor Christus

Dartmoor is nu het domein van de wilde ponies

Dartmoor is nu het domein van de ‘wild ponies’

Van mijnbouw tot natuurgebied

De vondst van grondstoffen als tin, koper en zelfs goud heeft geleid tot grootschalige activiteit in het gebied. Daarom werden er zelf spoorlijnen aangelegd om de gewonnen grondstoffen af te voeren. Toen de mijnen eenmaal waren uitgeput en grondstoffen goedkoper konden worden aangevoerd vanuit het buitenland, raakte het gebied opnieuw uit de gratie. Boeren gebruikten het hooguit nog om hun vee te laten grazen, voornamelijk schapen. Zo kon zich een prachtig natuurgebied ontwikkelen. In 1951 werd een deel van het granietplateau uitgeroepen tot National Park. De specifieke plantengroei en het vrijwel ontbreken van wegen en bedrijvigheid maken het tot een uniek wandelgebied.

De clapperbridge in Postbridge: de beroemdste brug van Devon

Sherlock Holmes in Dartmoor

Zes van de twintig wandeltochten uit onze gids lopen door verschillende delen van het Nationale Park Dartmoor. Vlakbij het gehucht Postbridge bijvoorbeeld, dat zijn naam dankt aan de bekendste clapperbridge van Engeland. Maar ook in het oostelijk deel, waar het grondgebied nog grotendeels in gebruik is bij het Britse leger. Op de dag dat we hier de klim naar Widgery Cross maken, is het weer onstuimig en schieten de wolken en regenbuien over ons heen. Op zulke dagen zijn de Moors op hun ruigst en kun je begrijpen waarom Sir Arthur Conan Doyle, de schepper van Sherlock Holmes, het eerste avontuur van de meesterspeurder, The hound of the Baskervilles, juist hier heeft gesitueerd. Gelukkig treffen wij geen enge schepsels aan, uitsluitend prachtige rotsformaties en weidse vergezichten.

….

Love at first sight

De zes weken die we ons zelf hebben gegeven vliegen voorbij. De ene wandeling is nog mooier dan de andere. Devon is een feest der herkenning voor wie de boeken van Agatha Chrstie kent. Niet geheel woonde en werkte de beroemde crime-auteur in Devon. We overschrijven per ongeluk een uitgewerkte routebeschrijving op de laptop en ‘moeten’ die route dus herlopen. Geen straf, je zou hier zo nog eens zes weken willen blijven. Een dubbeldikke gids maken misschien, want de mogelijkheden in wandelland-Engeland zijn eindeloos. We’ll meet again!

Over de gids

Wandelen in Devon bevat 20 wandelingen en kost € 15,95 (ISBN 978 90 78194 02 6 ) en is alleen nog bij ons verkrijgbaar. Kijk op www.wandelenindevon.nl voor meer informatie, foto’s en een voorbeeldwandeling. Direct bestellen kan natuurlijk ook, via onze bestelpagina.

Over dit blog

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder is verschenen in So British & Irish in 2008.

Meer over Devon?

Lees dan deze blogs:

Ezels op de kust in Devon, Groot-Brittannië

Postbridge in Dartmoor: Cross the river twice, the old fashioned way

Gastblog: Wandelen in Dartmoor National Park

Terug naar Devon en het Southwest Coast Path

Cultuur snuiven en natuur beleven in Zuidwest-Engeland

De niet-zo-wilde pony’s van Dartmoor

Ezels op de kust in Devon, Groot-Brittannië