Wanda Catsman van het weblog Wanda Wandelt ging op stap met onze gids Wandelen in Devon. Hieronder lees je haar ervaringen tijdens wandeling 18 in het nationale park Dartmoor.

Een glooiend landschap, enorme vlaktes die doorsneden worden door kabbelende riviertjes. Ik ben in Dartmoor National Park! Engeland is een wandelland bij uitstek en er liggen hier dan ook duizenden kilometers aan wandelroutes. De keuze is dus reuze en ik ben blij dat Paul van One Day Walks mij wat tips heeft meegegeven. Uiteindelijk kies ik voor wandeling 18 uit de gids “Wandelen in Devon”. Een wandeling langs Bellever Tor en de Dart rivier.

Bij de start

De start van deze 15,7 km lange wandeling is bij het Dartmoor Information Center in Postbridge. Een alleraardigste dame helpt mij aan het juiste kaartmateriaal voor deze wandeling. Omdat ik slechts 1 dag in het park bent biedt ze me aan hun kaart te lenen. Maar met mijn kaartenfetisj kan ik het niet laten er toch zelf één te kopen. Op het moment dat ik naar buiten stap begint het zachtjes te regenen. Een echte wandelaar laat zich daar niet door tegenhouden en ik ga dapper op stap. Op naar Bellever Tor.

Uitzicht vanaf Bellever Tor

De route pakt meteen de smalle, rustigere paden. In alle stilte wandel ik door het bos naar een open grasvlakte. Het is even zoeken naar het juiste pad, maar de kaart biedt uitkomst. Door het natte hoge gras vind ik mijn weg de heuvel op. Het zicht naar achteren toe is spectaculair. Donkere luchten en glooiende heuvels strekken zich voor mij uit. In de verte zie ik Bellever Tor al liggen. Dan gebeurt er iets magisch, door de zware bewolking breekt ineens de zon door en zet de granieten rotsformaties van Bellever Tor in het licht. Vanaf Bellever Tor heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. In de verte hoor ik de koeien loeien maar verder is het helemaal stil. Wat een geniet-momentje.

Weidse vlaktes

Terwijl de toeristen allemaal weer terugkeren naar de parkeerplaats, wandel ik verder. De zon maakt weer plaats voor regen en een pittig windje. Ik stap stevig door over een modderig pad, wat ben ik blij met mijn waterdichte schoenen.  Aan het eind ontdek ik waarom dit pad zo stuk gelopen is. Er staat een grote kudde koeien me verbaasd aan te kijken als ik de heuvel af geglibberd kom. Maar ergens ben ik de fout in gegaan, ik kon me al niet voorstellen dat dit pad in de route zat. Gelukkig heb ik een kaart meegenomen en vind ik snel waar ik ben en hoe ik weer op de route kom.

Randje bewoonde wereld

De uitgestrekte grasvlakten en bossen maken plaats voor de bewoonde wereld. Via een sterk dalende smalle asfaltweg kom ik bij de Dart rivier. Ondanks de regen is het hier druk met toeristen. Ik besluit snel door te wandelen en verderop te rusten als het weer wat droger is. Een paar honderd meter verder heb ik het pad weer helemaal voor mezelf. Een pad dat trouwens steeds onduidelijker wordt. Stappend van het ene granietblok naar het andere vind ik mijn weg langs de rivier.

Een van de wilde paarden van Dartmoor

Als de zon weer even doorbreekt vind ik een mooie steen langs de rivier om even te rusten. Wat is het hier heerlijk! Vol hernieuwde energie stap ik weer op. Bij Babeny Farm kom ik weer even in de bewoonde wereld. Omdat ik wederom niet op loop te letten en alleen maar oog heb voor de wilde paarden, loop ik weer verkeerd. Dan maar even dwars door het veld en de gageldoorn struiken heen om weer bij het pad uit te komen. Terwijl ik bij aan het komen ben van dit avontuur, word ik geconfronteerd met het volgende…

….

Stepping stones om de Dart over te steken

Stapstenen over de Dart rivier. Super mooi, maar met mijn kleine, toch wel vermoeide beentjes een hele uitdaging. Gelukkig haal ik droog de overkant! Door de bossen, met hier en daar een met muren omsingelde grasakker wandel ik terug naar Postbridge.

Wat een heerlijke wandeling! Moe en voldaan stap ik weer in de auto om nog even na te genieten van dit prachtige landschap terwijl ik naar de camping rijd.

Praktisch

Dit is wandeling 18 uit de Gids Wandelen in Deven, incl. de National parken Dartmoor en Exmoor, met in totaal 20 wandelingen in het graafschap Devon in zuidwest Engeland. De gids is alleen nog bij de uitgever te bestellen.