Tsja, je bent in Zweden en ziet zebra’s langs de landweg waarover je voortstapt. Toch te diep in het glaasje gekeken gisteren?? Nee, ze staan er echt. Kennelijk heeft iemand in Dalsland bedacht dat het leuk is om zebra’s in de weide te laten lopen bij zijn boerderij. “Onverwachte ontmoeting”, dat zeker. Maar we komen nog meer bijzondere gasten tegen op onze wandeling over het pelgrimspad in Dalsland: kraanvogels die hun opgroeiende puber voeren. Plus een knuffelezel en een saloonbar.

De kerk in Holm is het startpunt vandaag

Pelgrimskerk

De kerk van Holm, even buiten Mellerud, is het startpunt van het ruim 50 km lange Pelgrimspad dat door Dalsland loopt. In de dertiende eeuw stond hier al een kerk, gewijd aan de heilige Olav. Van hier liep een route door naar Trondheim, waar Olav rust in de Nidaros-domkerk. Dat pad is grotendeels verdwenen, maar de afgelopen jaren is er hard gewerkt om een deel ervan te herstellen. Wij maken gebruik van de eerste kilometers om zo een rondwandeling van zo’n 13 km te maken. Die loopt hier in de zuidelijke helft van Dalsland deels door meer agrarisch gebied; een welkome afwisseling na het bosrijke noorden van de regio. De kerk zelf is een plaatje, met een opvallende, vrijstaande, houten klokkentoren.

Even lekker aaien

Landleven

Vanaf de kerk volgen we een onverharde weg het boerenland in. Her en der liggen verspreid een paar boerderijen en een imposant landhuis. We passeren een smalle rivier en al snel zien we een ezeltje in de wei. Hij hobbelt opgetogen naar het hek. Waarschijnlijk hoopt hij op een appel of wortel, de aangeboden aai-sessie lijkt maar een slap surrogaat te zijn. Toch ben ik niet van plan om al in deze fase het meegebrachte lunchpakket te delen, dus hij moet het doen met een kriebel achter de lange oren.

Zweedse zebra’s

Klein Afrika

We slaan af richting een boerderij en na drie keer goed kijken zien we dat daar twee zebra’s staan. Nu hebben we al eens eerder alpaca’s en struisvogels gezien in Zweden (en niet eens in de dierentuin), maar die worden toch nog voor een doel gehouden (wol en eieren/veren/bezoekers). Maar wat moet je met twee zebra’s? Lopen ze hier voor de sier, speelt iemand Out of Africa na op zijn boerderij? De beestjes zelf knabbelen rustig aan wat hooi; kennelijk is dat voor hen lekkerder dan het groene gras even verderop. Wat doen ze hier? En hebben ze het ’s winters niet heel koud?

Voer je puber

Gezinsgeluk

Net voorbij de boerderij zien we nog meer “Africa”, maar dan in het wild. Een kraanvogelgezinnetje stapt door het veld. Het gaat om een echt paartje met een al aardig uit de kluiten gewassen kind, dat nog wel gevoerd wil worden. Kraanvogels trekken jaarlijks heen en weer tussen Noord-Afrika en Scandinavië, waar ze hun eieren uitbroeden en kuikens groot brengen. Het blijft een imposant gezicht om de statige vogels door het gras te zien stappen. Op het oog redelijk onbekommerd, al zullen ze op hun hoede moeten zijn voor bijvoorbeeld vossen. Het puber-kind kan nog niet vliegen en is zo een gemakkelijke prooi.

De vertrouwde oranje markering wijst de weg door het bos

Langs de saloon het bos in

Ons pad versmalt en langs een vervallen huis en schuur bereiken we de E45, de hoofdweg door Dalsland. Aan de overkant ligt Country Thyme, een bar met onvervalste country-uitstraling. Al komt dat laatste misschien door de Amerikaanse old-timer die voor de deur staat geparkeerd. Het complex oogt een beetje als een verlaten benzinepomp, wat het wildwest-gevoel wel een beetje versterkt. Voorheen was het een motel, nu een bar-restaurant. Uiteraard is die op dit moment – hartje zomer – gesloten. Achter het restaurant gaan we door een hek, bedoeld om elanden van de E45 weg te houden en lopen de bossen van het landgoed Hökeliden in. Dit is particulier terrein, waar je wel mag wandelen. Het landgoed heeft een voetnootje in de wereldgeschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond hier in mei 1943 een geheime ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de Noorse regering (in ballingschap in Londen) en de Noorse ambassade in Zweden, om te bespreken hoe ze het verzet tegen de bezetter konden organiseren vanuit het “neutrale” Zweden.

Typisch Zweeds

Dag pelgrims

Het bos is dicht en donker, lekker koel. Na wat greppels, vlonders en heuveltjes komen we uit op een grindweg. De pelgrimsroute gaat hier rechtsaf, maar wij kiezen voor links, terug in de richting van ons startpunt. Zo’n 2 km volgen we deze weg, langs een paar van die fraaie, typisch Zweedse huizen. Met uitbundig bloeiende tuinen, gekortwiekte grasvelden en alomtegenwoordige rust kun je het niet veel Zweedser treffen. In de verte hoor je de ruis van auto’s op de E45, die we weer bij de countryclub oversteken. Vanaf hier volgen we de weg terug, door het boerenland. Daar blijkt weinig veranderd: de kraanvogels staan/zitten nog in het zelfde veld, de zebra’s zijn een paar meter opgeschoven en ook de ezel staat nog in zijn veldje, waar hij gezelschap heeft gekregen van een soortgenoot. Hij keurt ons geen blik waardig, na de vorige voor hem teleurstellende visite. Na ruim 4 uur zijn we terug bij de kerk in Holms. Als we de schoenen omwisselen, begint de klok te luiden. Tijd voor een duik in een of ander meer! Die zijn hier nooit ver weg.

Praktisch

Dit is wandeling 9 uit Wandelen in Dalsland, een gids met 20 rondwandelingen in de Zweedse regio Dalsland. Kijk op www.wandelenindalsland.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webwinkel.

Meer lezen over Wandelen in Dalsland?

Bekijk dan deze blogs:

7 km uitzicht vanaf de heuvelkam Sörknatten

Baljåsen: het beste uitzicht van Dalsland, Zweden

Op elanden-bezoek in Dalsland, Zweden

Langs de scherenkust van het Vänern in Dalsland

Tresticklan: de wildernis van Dalsland, Zweden