Wie de grootste bewoner van de Zweedse bossen in levende lijve wil tegen komen, maakt een goede kans in Dalsland, de kleine provincie in Zweden die ligt ingeklemd tussen de Noorse grens en het grote Vänern meer. Zeker in de noordelijke helft zwerven aardig wat van deze machtige viervoeters door de bossen. Complicerende factor: ze zijn niet zo gesteld op mensen en nemen de benen zodra ze je zien of ruiken. Behalve in het elandenpark, waar ze met veel plezier een banaan uit je hand trekken.

 

Betaalde knuffelsessie

Park-elanden

Voor ‘echte’ elanden zul je een wat bosrijkere wandeling moeten uitzoeken dan wij vandaag hebben gekozen. Ons rondje Dals Ed loopt grotendeels door de bewoonde wereld, rond het Lilla Le, het kleine meer waar dit dorp omheen ligt. Maar wij weten tenminste zeker dat we vandaag elanden gaan zien, want de route loopt langs Dalsland’s Moose Ranch.Van zo dichtbij krijg je ze in het wild in ieder geval niet te zien. En je steekt nog wat op ook over deze wonderlijke dieren. Al na 2 km monsteren we aan voor een rondleiding, inclusief bananen voeren en aaien.

Stonehenge in Dalsland

1.000 jaar

Na het bezoek aan de elanden wordt het toch tijd voor het meer serieuze wandelwerk. We lopen langs de buitenrand van het dorp, richting de bossen. Daar stuiten we op de Domarringen, een 1.000 jaar oude steencirkel. Het is weliswaar geen Stonehenge, maar toch indrukwekkend om te bedenken dat rond het jaar 1.000 hier ook al mensen rondliepen en hun rituelen uitvoerden. Ongetwijfeld niet in de buurt van de vakantiehuizen die even verderop staan, maar die moet je dan zelf maar even weg denken.

Super Zweeds

We lopen door en komen na de smalle bosrand in een open gebied, waar weiden en graanvelden het bewijs zijn van de bewering dat er hier ook landbouw wordt gepleegd. Her en der liggen, verstrooid over de glooiende hellingen van die typische rode, houten huizen. Niet voor niets wordt Dalsland wel ‘Zweden in het klein’genoemd. Je vindt er allerlei landschappen, van wildernis tot wuivende graanvelden. Het is alsof we in een Zweedse film terecht zijn gekomen, maar dan in het echt. Er fietsen twee kinderen over een landweg, een hond blaft vanaf een boerderij in de verte naar ons. Het zonnetje schijnt en de maag rammelt, dus we besluiten spontaan dat dit de uitgelezen plek is om te picknicken. Het geruite tafelkleedje ontbreekt nog net, maar veel Zweedser kan het wat ons betreft niet worden.

Gamla Real, mini-landhuis

Multi-functioneel

We lopen langzaam terug naar de bebouwde kom van Dals Ed en komen zo uit aan de oever van het Lilla Le. Dat meertje doet dienst op allerlei manieren. Zwembad in de zomer, visvijver in voor- en najaar, ijsbaan in de winter. De dorpscamping ligt aan de oever, evenals een aantal riante huizen met terras aan het water. En aangezien het zomer is, spetteren er nu heel wat kinderen aan de waterkant rond. Wij vervolgen de route en passeren even voorbij het treinstationnetje een van de mooiste huizen van Dals Ed. Het gele, houten gebouw oogt als een oude school of kantoor. Het torentje maakt het tot een mini-uitvoering van een landhuis. Niet slecht als je hier mag wonen!

IJstijd in de 21ste eeuw

De natuur in

We maken nog een extra lusje aan de rand van het dorp door Skansen, een klein natuurreservaat dat voor een groot deel bestaat uit een smeltvallei. Hier is in de ijstijd het smeltwater weggelopen en heeft zo een ondiep dal uitgesleten. Het is nu de biotoop van allerlei schaduwplanten die gedijen in de schaduw van de paar loofbomen die hier voet aan de grond hebben gekregen.

Een klimmetje naar een verderop gelegen heuveltop levert ons nog een mooi uitzicht op Dals Ed en zijn dorpsmeer op. Bovenop ligt een vuurplaats waar het in de avond ongetwijfeld heerlijk bbq-en zal zijn.

Voorlopig vinden wij het daar te warm voor. Het is tenslotte zomer, dus mogen we van ons zelf een eigen ‘ijstijd’ beleven: sorbet met rode bessen, slagroom en een vleugje witte bruiswijn. Het leven is goed in Dals Ed!


Praktisch

Dit is wandeling 17 uit Wandelen in Dalsland, een gids met 20 rondwandelingen. Kijk op www.wandelenindalsland.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids.