Het water van de Fämtfallet, de waterval in de rivier Fämtån, stort zich bruisend en spattend naar beneden. De vorige keer dat we hier waren, was het water veel rustiger en zwommen kinderen in het meertje aan de voet van de waterval. Nu is daar geen sprake van, veel te veel stroming én het is ook een stuk frisser. Maar droog genoeg om deze natuurkracht te laten zien aan een vriend van ons en dus de wandelroute langs de rivier nogmaals te doen. Stroomopwaarts langs Fämtfallet en langs de Fämtån.

Pure waterkracht

Fämtfallet bruist

Het is relatief druk op de parkeerplaats, direct aan de voet van de waterval. Nederlandse, Duitse en Zweedse kentekens verklappen dat er vandaag een internationaal gezelschap het landschap rond de rivier verkent. Toch zijn er maar een paar mensen bij de waterval te vinden. Dat was vorige keer wel anders. Toen werd er gespeeld, gezwommen en van de zon genoten tijdens een van de warmste zomers in Zweden van de afgelopen decennia. Met de bescheiden 18 graden van vandaag blijven de kleren aan en wordt er vooral rondgescharreld op de rotsen én gewandeld.

Bij de resten van het ‘energistation’

Waterkracht

In vroeger tijden werd de kracht van het water optimaal gebruikt. Bijvoorbeeld om hout te vlotten: omgezaagde boomstammen werden diep vanuit het bos via de rivier afgevoerd naar de Klarälven, om daarna verder te drijven naar houtverwerkende bedrijven. Een gevaarlijk klusje, want bij de waterval kwamen de stammen regelmatig klem te zitten. Houtvlotters moesten de boel lostrekken en -trappen, met grote risco’s op gebroken benen, armen en andere botten. Ook is er een tijdje energie opgewekt. Hoger stroomopwaarts nemen we een kijkje bij de resten van dat ‘energistation’, ook omdat we daar vlak bij het voorbijrazende water kunnen komen.

..

Via smalle, kronkelende paadjes omhoog

 Stroomopwaarts

Hoe verder we de rivier het bos in volgen, hoe ruiger het pad wordt. Via boomwortels, steenhompen en soms modderige stukjes volgen we de rivier steeds verder het bos in. Soms lopen we dicht langs het water, dan weer volgt er een klimmetje waarmee we flink boven het waterniveau uitstijgen. In totaal overbruggen we ruim 130 hoogtemeters, zonder dat de rivier echt ver weg raakt. De conditie van de ondergrond maakt wel dat we niet meer dan 2,5 km per uur afleggen. Tel daar de tijd voor foto’s maken en uithijgen bij op en je snapt dat we al snel 4 uur over 8 km gaan doen. Maar dat geeft niet, want het is hier uitbundig groen, mooi en stil. Een enkele keer treffen we wandelaars die de route andersom lopen, maar verder is het ruisen van het water het enige geluid dat we horen.

De hangbrug over de rivier

Naar de overkant

Na 2,5 uur komt dan eindelijk de hangbrug naar de overkant van de rivier in zicht. Aan de voet daarvan is een kleine pauzeplek met boomstammen ingericht, waar we dankbaar gebruik van maken. De rivier stroomt ook hier flink en de temperatuur van het water nodigt niet eens uit om een voetenbad te nemen. Op naar de overkant dan maar voor de terugtocht naar Fämtfallet.

Natuurpracht langs het pad

Nat natuurschoon

Dat deze zomer niet zo uitbundig warm en droog verloopt heeft ook zo zijn voordelen. Uiteraard is het beter voor de natuur en dat betaalt zich meteen terug in de geuren en kleuren die je aantreft tijdens de wandeling. Veel wilde bloemen zijn weliswaar uitgebloeid, maar de eerste zwammen verschijnen al in het bos op de natte ondergrond. Soms solitaire exemplaren, soms in groepjes. Ze brokkelen af en verdwijnen net zo snel als ze verschijnen, maar op vrijwel elke wandelingen zien we heel wat paddenstoelen. Mooi en altijd een tikje mysterieus. Niet dat ik in kabouters geloof, maar zo’n tijdelijke verschijning heeft toch iets sprookjesachtig.

Bruisend en zonnig

Zonnig slotakkoord

Als we terugkeren richting de voet van de waterval komt de zon nog even tevoorschijn. Via een oude brug steken we het bruisende water weer over, om via het pad langs Fämtfallet terug te keren bij ons startpunt. De meeste mensen zijn inmiddels vertrokken, al staan er nog wel een paar campers. Onze auto ook nog, dus die gaan we opzoeken om terug te keren naar de bewoonde wereld. Volgend jaar nog een rondje Fämtfallet?!

Praktisch

Dit is wandeling 15 uit Wandelen in Värmland, een gids met 21 rondwandelingen in deze Zweedse provincie. Kijk op onze website voor meer informatie. De gids direct aanschaffen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

.

Meer lezen over wandelen in Värmland? 

Lees dan deze blogs

Van het Skålsjön naar de Noors-Zweedse grens

Finnskogleden in de sneeuw

Nazomeren op de grens van Noorwegen en Zweden

Hovfjället: wandelen in de bergen van Värmland

Finnskogen: Finse dorpen rond de Noors-Zweedse grens

Glaskogen Natuurreservaat: Wandelen langs meren en bossen

Het goud van de veengebieden in Värmland, Zweden

Wandelen in Värmland: korter is (soms) beter!

Sysslebäck: alleen op de wereld in Zweden

Sneeuwwandeling in Zweeds Värmland

Glaskogen revisited, of herloop je ‘eigen’ wandeling

Sneeuwschoen-wandelen voor beginners

..