Ooit was de 250 km lange kuststrook aan de Botnische golf tussen Gävle en Härnosand het kloppende hart van de Zweedse haringvisserij. Hier werden tot in de negentiende eeuw zo’n 10.000 vaten haring per seizoen verwerkt. Nu is de haringvangst alleen nog maar folklore en traditie. Wat gebleven is, is een prachtige kuststrook gelardeerd met kleine vissersdorpjes, de een nog mooier dan de ander. Stil, rustig, weinig toeristisch en gesitueerd in een onwaarschijnlijk mooi landschap dat aan alle kanten uitnodigt om ontdekt te worden. Geen wegen, geen fietspaden, slechts kronkelende smalle bospaadjes die je van de ene stille baai naar het volgende rotsplateau brengen. In Nordanstig, de meest noordelijke gemeente van Hälsingland, wordt gewerkt aan een 65 km lang wandelpad langs de kust, van A naar B. Bij Sörfjärden maken we een rondwandeling voor onze gids Wandelen in Midden-Zweden.

Het haventje van Sörfjärden

De bewoonde wereld

‘Skinny dippen’ in de Botnische golf kan hier prima, want je komt toch geen andere mensen tegen zodra je de vissersdorpjes en vakantiehuizen achter je laat. De Zweden weten maar al te goed dat het hier heel aangenaam toeven is. Veel van de bewoners van de provincie Hälsingland hebben een tweede huisje ergens aan de kust. Veelal bij elkaar geklonterd aan de rand van zo’n vissersdorp, om toch nog enigszins in de buurt van de bewoonde wereld te verblijven. Sörfjärden is zo’n gehuchtje, met rode boothuisjes, een klein haventje, een groot strand en geen voorzieningen in de vorm van een winkel of restaurant. Dat betekent dan weer wel dat we 10 km terug moeten rijden naar het vorige dorp om de ingrediënten voor een lunchpakket in te slaan, maar dat hebben we er graag voor over.

Sörfjärden beach

Op weg

Vanaf het strand van Sörfjärden starten we onze wandeling in zuidelijke richting, richting het Gnarpskaten Natuurreservaat. Dat bestaat vooral uit verstilde bossen waar je letterlijk geen mens tegenkomt. Het pad slingert langs de kust, waar een waaier van grijsrode rotsen en stenen in het water ligt, waar tussen van alles groeit en bloeit. Zo zien we valeriaan in bloei, wollegras en een enkele gevlekte orchidee. Er vliegt, fladdert en spettert van alles rond, ook de vogels weten dit stille stuk kust te waarderen. We pauzeren om de haverklap op een rots of zandstrandje, kijken in de poeltjes tussen de rotsen en koelen de voeten in de vandaag vrijwel rimpelloze zee.

Kalmerende schoonheid

Wat een rust

Valeriaan wordt veel gebruikt in homeopathische middelen om rustig te worden of blijven. Dat heb je hier aan de kust van de Botnische golf niet echt nodig, de natuur en het weidse uitzicht hebben al een zeer rustgevende werking. Het ontbreken van vrijwel ieder spoor van menselijk leven (geen geruis van autowegen, geen huizen, geen mensen) is fantastisch. Hier zou ik best mijn tentje willen opzetten en een paar dagen blijven. Wellicht een idee om ooit dit langeafstandspad in een paar dagen af te lopen?! ‘Nadeel’ is dat je – als je maar een dagje wilt wandelen – heen en weer moet lopen. Maar met een paar lussen door het binnenland weten we er een afwisselend geheel van te maken. En heel eerlijk gezegd is het niet bepaald een straf om hier twee maal hetzelfde stuk af te leggen.

Zicht op het binnenland

Eindeloos genieten

Ook het binnenland is een groene oase van rust. Veengebieden en bossen wisselen elkaar af, het wollegras wuift in de wind. We onderscheiden minstens vijftig tinten groen en vinden zelfs bladeren van de eerste veenbramen van het seizoen. Een grafheuvel uit de ijzertijd (start circa 700 voor Chr.) bewijst dat deze streek al ruim voor onze jaartelling bewoond werd. We kunnen er letterlijk niet genoeg van krijgen en besluiten er nog een lus aan vast te knopen, waarmee onze tocht uiteindelijk uitkomt op zo’n 18 km. Of wel 6 uur lopen en als je de pauzes daarbij optelt, ben je al snel een hele dag onderweg. Gelukkig is het hier zomers lang licht en als we rond 19:00 uur weer terug zijn in Sörfjärden zien we nog mensen op het strand en in de zee. Die gaan we gezelschap houden!

raktisch

Dit is wandeling 7 uit  Wandelen in Midden-Zweden. Gästrikland, Hälsingland & Västmanland, een gids met 22 wandelingen in deze regio’s. kijk op www.wandeleninmiddenzweden voor meer informatie. Direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over Wandelen in Midden-Zweden:

Arboga: Naar de sluizen van het Hjälmare kanaal

Sala: In het spoor van Zweedse zilver-zoekers

Langs oude zomerboerderijen in Gästrikland

Hälsingland: diep in het grote bos……

Wandelen in Västmanland: Bergen, meren en een oude ijzerfabriek

Hälsingland: werelderfgoed boerderijen en een vogelreservaat

 

Dit blog is een bewerking van een deel van een artikel dat we eerder maakten voor Nordic Magazine.