De oudste gegraven waterweg van Zweden dateert van 1639. Toen werd, zo’n 4 km buiten het stadje Arboga, al een 13 km lang kanaal aangelegd, met in totaal negen sluizen. Via dit kanaal werd ijzererts vanuit het binnenland naar het Mälarenmeer gebracht, en zo verder naar Stockholm. Zomer, water en wandelen, dat gaat prima samen in Zweden. En dus gaan we op pad voor een wandeling van 7,3 km, langs de waterweg, op weg naar de sluizen in het Hjälmare kanaal.

De markering is al wat ouder…

‘Oude’ route

We parkeren de auto op de parkeerplaats bij de Säterbo Kyrka, een klein, stenen plattelandskerkje dat al in de twaalfde eeuw werd gebouwd. We rammelen even aan de deur, die op slot blijkt te zitten en gaan dan maar op pad. Het is even zoeken naar het startpunt, omdat we de met mos overgroeide wegwijzers eerst over het hoofd zien. De gebruikelijke oranje kleur waarmee wandelpaden in Zweden zijn gemarkeerd, is hier vrijwel verdwenen. Deze route bestaat kennelijk al een tijdje en de markering kan wel wat opfrissing gebruiken. Gelukkig geldt dat niet voor de paden die hier door het groen slingeren; die zijn onlangs gemaaid en goed te volgen.

Kvarnsjön Arboga

Aan de oever van het Kvarnsjön

Daar aan de waterkant

We zigzaggen zo’n drie kwartier door de bossen. Op sommige stukken is dat wat meer open en voelen we de zon op onze kop. De temperatuur loopt aardig op en al snel staat het zweet me op de rug. Via greppels, planken, rotsen en graspaden zoeken we onze weg langs de markering, tot we uitkomen op een steenslagweg, op de oever van het Kvarnsjön. Even naar rechts ligt een steiger die eruit ziet alsof hij voor ons gemaakt is. We ploffen neer aan de waterkant en zoeken de verkoeling van de wind die zachtjes over het blauwe water onze kant op blaast. Een aangenaam plekje om lang te blijven hangen, ware het niet dat we nog wel een stukje te gaan hebben.

Is dit wel een kanaal?

 

 ….

Naar de sluizen

De steenslagweg langs de oever buigt weg van het meer en we stappen over op het voetpad dat ons langs Kvarnfallet, een voormalige watermolen leidt. Nu is het een restaurant en winkel, gesloten vanwege de zondag (jammer!). De molen staat op het punt waar het kanaal het meer in stroomt. Vanaf daar volgen we een smal pad over een grasdijkje, langs het kanaal, dat verdacht veel weg heeft van een gewoon riviertje, compleet met bochten. Bij Hällby bereiken we de sluisdeuren, en daarachter ligt pas het gegraven deel van het kanaal. Een paar boten liggen voor de sluis te wachten om naar binnen te gaan.

Open de deur!

 

Het oude kanaal

Bij Hällby halen we een ijsje bij de kiosk, kijken we hoe de boten de sluis in varen en dralen wat rond, voor we aan het vervolg van de route beginnen. Het hoogtepunt van de wandeling hebben we al gehad, althans, dat denken we. Maar dat is dus niet waar, zo blijkt. Wat verderop duiken we de bossen weer in en stuiten al snel op een prachtige, met groen omzoomde waterloop, waar een allesoverheersende rust en stilte heerst. We volgen een stukje het smalle pad langs de oever en steken dan via een oude brug het water over, naar een eilandje. Even verder brengt een andere smalle brug ons aan de overkant, waar een informatiebord staat. Blijkt dat in 1890 het kanaal door een ingrijpende verbouwing is ‘verlegd’. Het water dat we zojuist overstaken blijkt het oorspronkelijke kanaal te zijn, dat nog altijd onderdeel uitmaakt van het stroomsysteem.

Sätebro Kyrka

Interieur van de kleine Säterbo kyrka

Op naar de brouwerij!

Via een landweg en een paar bospaden keren we terug naar ons startpunt bij de Säterbo Kyrka. De deur staat nu open en dus maken we van de gelegenheid gebruik om even binnen te kijken. Degene die de deur heeft geopend is elders, want je verstoppen kun je niet in deze kleine, sobere kerk. Het is een stemmig en keurig-aan-kant-kerkje, weer heel anders dan de vele kleurige en rommelige kerkjes en kapelletjes die je overal in Griekenland onderweg tegenkomt. We verruilen de warme wandelschoenen bij de auto’s voor wat luchtiger schoeisel en gaan op weg naar het centrum van Arboga. Geen idee wat dat te bieden heeft, behalve dan dat een van Zweden’s beste bierbrouwers hier is gevestigd. Dat belooft veel goeds!

Praktisch

Dit is wandeling 17 uit  Wandelen in Midden-Zweden. Gästrikland, Hälsingland & Västmanland, een gids met 22 wandelingen in deze regio’s. kijk op www.wandeleninmiddenzweden voor meer informatie. Direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze bestelpagina.

Sala: In het spoor van Zweedse zilver-zoekers

Langs oude zomerboerderijen in Gästrikland

Sörfjärden: kustpad langs de Botnische golf

Hälsingland: diep in het grote bos……

Hälsingland: werelderfgoed boerderijen en een vogelreservaat

Wandelen in Västmanland: Bergen, meren en een oude ijzerfabriek