Dat huisdieren in Griekenland een andere ‘status’ hebben dan bij ons, wisten we al. Ondanks alle inspanningen die dierenliefhebbers doen om de dieren te helpen, worden katten en honden door veel Grieken eerder gedoogd dan gekoesterd. En verzorgen in de vorm van castratie is er al helemaal niet bij. Het gevolg laat zich raden: op menige wandeltocht ontmoet je harige viervoeters, van trouwe meewandelaars tot kronkelend jong leven, op zoek naar eten en aandacht. De badplaats Kokkari is vandaag onze uitvalsbasis. Impressie van een tocht langs kapellen en katten. 

Juichende ontvangst

Al bij de start van onze wandeling bij de grote kerk van Kokkari worden we ontvangen met gemekker en kronkelende staarten rond onze benen. De katers en poezen weten heel goed dat toeristen een welkome aanvulling op het dagelijks menu kunnen leveren. Maar we hebben geen blikken whiskas in de tas en willen eerst lopen. Via een pad tussen boomgaarden verlaten we het dorp. 200 meter gelopen en de eerste granaatappels hangen al langs het wandelpad. Niet eerder zagen we zoveel van deze mat-glanzende vruchten, in alle kleurschakeringen tussen geel en rood.

De kapel van Elias

We zijn op weg voor een tocht die ons langs in totaal vijf kapelletjes zal voeren. Die kapellen staan soms op de meest afgelegen plaatsen, gebouwd in opdracht van devote kerkgangers die wellicht zo proberen een mooie plaats in het hiernamaals te ‘kopen’. Het zijn vaak blikvangers, op plekken waar je niet 123 een mens verwacht. De eerste kapel die we aandoen draagt de naam Profitis Ilias, opgedragen aan de profeet Elias, symbool van het zuivere geloof. De kapel oogt fris wit, zeker vergeleken bij de naastgelegen ruïne van een huis. Kennelijk is hier meer werk gestoken in de huisvesting van de Heer dan van de mens.

Katten en kittens

Overal waar mensen wonen op Samos zie je katten. Iedere boerderij, elk gehucht heeft een of meerdere miauwende inwoners. Ze krijgen meestal wel wat te eten van de mensen en scharrelen hun eigen kostje bij elkaar. Meerdere keren worden we juichend ontvangen door een paar kittens, die nog niet door hebben dat je ook moet oppassen voor mensen, zeker als ze Grieks zijn en niet erg gecharmeerd zijn van deze beestjes. We zien ze zelfs bij de afgelegen Agios Georgios kapel, waar we pauzeren bij de bron die er pal naast ligt.

De bergen in

Dan maken we ons op voor het betere klimwerk, als we meer de bergen ingaan. Vrijwel overal op Samos is het terrein glooiend tot ronduit bergachtig. De bebouwing van het eiland ligt meestal aan de kust, hogerop heeft de natuur het voor het zeggen. Er lopen hooguit wat stoffige landwegen, die gebruikt kunnen worden in het geval er ergens brand uitbreekt. En om die afgelegen kapelletjes te bereiken. We passeren nog een kapel en gaan verder omhoog, op weg naar het hoogste punt van deze tocht, een schilderachtige, hooggelegen kapel, ook gewijd aan de Profeet Elias. Die man is populair hier!

Lunchen op grote hoogte

Puffend komen we boven aan bij de kapel. Die blijkt opnieuw wonderwel goed onderhouden, met een verse verflaag die bijna nog nat is. Hier boven op de berg merk je goed dat de Meltemi-wind vrijwel elke dag blaast. Vandaag zo hard, dat we aan de zijkant van de kerk een plekje uit de wind zoeken om ons broodje te nuttigen. Vanaf de kerk heb je prachtig uitzicht over deze kant van het eiland. Een stuk verder zien we Kokkari en ontwaren we de kerk waar onze wandeling is begonnen. Blijft verwonderlijk om te zien welke afstanden je te voet kunt overbruggen.

Bergaf

Uitgewaaid en opgefrist beginnen we aan de terugweg naar Kokkari, grotendeels bergafwaarts. We lopen wederom langs landwegen en nauwelijks gebruikte paadjes, zonder een mens tegen te komen. Pas aan de rand van de bewoonde wereld zien we een boerderij, met – natuurlijk – katten. Via een smalle asfaltweg lopen we het dorp weer in. Rond de kerk lonken de terrassen van verschillende taverna’s, ieder met een eigen ‘opzichter’: de kroegkat, maar dan op de Griekse manier. Minder weldoorvoed, iets argwanender, maar altijd in voor een lekker hapje. Zullen we dan maar gehaktballetjes bestellen?!

Praktisch

Dit is wandeling 7 uit Wandelen op Samos, een gids met 15 rondwandelingen op dit Griekse eiland. Kijk op onze website voor meer informatie over de wandelgids. Daar vind je ook de complete beschrijving van deze route uit de gids. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen op Samos?

Agios Konstantinos: over oude paden de bergen in

Zwaaien naar Turkije vanaf Samos

Verrassende ontmoetingen op Samos

Kalithea: wandelen aan de voet van de hoogste berg van Samos

Herfstwandeling tussen de kastanjes op Samos

De bergen van Samos-stad

Pythagorio: het oudste stukje Samos