Het kan koud en winderig zijn in april in Denemarken, maar ook zonovergoten. Vandaag is het dat allebei, althans bij de Limfjord, waar wij op stap gaan voor een mooie rondwandeling over het schiereiland Lovns. Het waait flink en de temperatuur komt niet veel verder dan een graad of zes a zeven. Maar soms maken de wolkenpartijen even plaats en kan je uit de wind gerust je jas uittrekken. Welkom bij de Limfjord, de grootste binnenzee van Noord-Denemarken. Voorjaar op z’n Deens.

De eindjes aan elkaar knopen

Er zijn hier best wat rondwandelingen uitgezet, maar ze zijn allemaal zo kort… naar onze smaak tenminste. Maar met wat creatief plakwerk, weten we uiteindelijk toch een route van zo’n 12 km te construeren. We beginnen in Hvalpsund met de blauwe route, stappen halverwege over op geel en combineren die dan met rood om uiteindelijk via blauw terug te keren. Kleurrijk wordt het in ieder geval! En dat is niet alleen vanwege de redelijk frequent aangebrachte markering, maar gelukkig ook vanwege de bloemen die zich weer laten zien nu het voorjaar officieel is begonnen.

Bloementapijt

We zijn hier gekomen voor een kustwandeling, maar voor de broodnodige afwisseling is er af en toe ook een stukje boerenland of bos voorzien. En dat is bepaald geen straf, want juist daar is de bodem bezaaid met een heus tapijt van witte bosanemonen. En dat geeft in een tijd waarin de bomen nog kaal zijn een kleurig en stralend effect. De bloemen profiteren optimaal van de zon die door het gebrek aan bladeren nu nog wel de bodem beschijnt. De anemonen openen zich volledig om zoveel mogelijk warmte en licht op te vangen. Is het een dagje regenachtig, dan vouwen ze zich dicht en wachten op betere tijden.

Hond aan de lijn!

We lopen deels door boerenland, waar ook schapen en hun lammeren grazen. Sowieso lijken de Denen niet erg gecharmeerd van loslopende honden, want overal zien we bordjes die hondenbezitters waarschuwen dat hun hond aangelijnd moet blijven (en de poep opgeruimd). Logisch met oog op de jonge aanwas van de veestapel, maar ook vanwege het jonge wild dat in de meer bosachtige stukken rondzwerft. Dit is immers ook de tijd waarop de nieuwe generatie reeën wordt geboren en ook die moet ongestoord groot kunnen worden. Leuk zijn de gebodsbordjes dan wel weer, met een gestileerde hond die aan Bobby uit Kuifje doet denken.

Aan het water

De grootste charme van zo’n schiereiland is natuurlijk dat je aan vrijwel alle kanten van het water en het bijbehorende uitzicht kunt genieten. Vandaag schuiven daar imposante wolkenpartijen over heen, die soms even openbreken en het zonlicht door laten dat gretig langs de kust glijdt. Eigenlijk is er altijd wel wat te zien langs deze kust. Op sommige plaatsen zijn er kliffen van zo’n 30 tot 40 meter hoog, op andere plaatsen liggen smalle zandstrandjes, soms bezaaid met een dikke laag schelpen en/of keien. Er schijnen ook zeehonden rond te zwemmen in de fjord, maar die laten zich vooralsnog niet zien. Waarschijnlijk zoeken die naar plekken die minder gemakkelijk bereikbaar zijn voor mensen, om daar te rusten. Geef ze eens ongelijk!

Traag

We voltooien onze rondwandeling – na onoplettend eerst nog ruim een kilometer te ver door te hebben gelopen – na ruim 4 uur, wat ons een gemiddelde oplevert van nog geen 2,5 km per uur. Een ‘belabberde’ score, maar wij malen er niet om: hoe meer er te zien is, hoe langer je onderweg bent. Het was dus gewoon een hele mooie dag!

Praktisch

We verkennen op uitnodiging van Landal Greenparks en Visit Denmark  drie dagen de omgeving van de Limfjord in het noorden van Denemarken. Ons doel is om terug te komen met twee artikelen: één voor Wandelmagazine Op Lemen Voeten en één voor Nordic Magazine. Zowel Landal als Visit Denmark hebben geen invloed op de inhoud van die artikelen. Landal is sinds enige tijd eigenaar van vijf huisjesparken in Denemarken, die onder de naam Dayz (by Landal Greenparks) opereren. Wij verblijven in een van de huisjes (met zicht op het water!) in het park Ronbjerg in Ranum.