Voorjaar, of zelfs bijna begin zomer in de Vogezen en Elzas. Hoger in de bergen is het soms nog frisjes. Om optimaal van de zon te genieten, kiezen we vandaag voor het herlopen van een wandeling aan de Elzas-kant. Waarbij er dan toch flink geklommen moet worden. Bestemming vandaag is Kasteel Haut Koenigsbourg, de ietwat pompeuze burcht die hoog boven Saint-Hippolyte uittorent. Met een fantastisch uitzicht over de Elzas en het Rijnplateau. Wandelschoenen aan en rugzakken op: nous sommes prêt à partir!

….

Mooi Saint-Hippolyte

Frans-Duitse pracht in Saint-Hippolyte

Saint-Hippolyte is een van de rustigere wijndorpjes of stadjes langs de wijnroute die door de Elzas slingert. En hoewel het aantal buitenlandse auto’s dat geparkeerd staat hier ook opvallend groot is, trekt het dorp toch wat minder wijntoeristen dan andere bekende pleisterplaatsen langs de Route des Vins. De charme van het kleine dorpscentrum schiet daarmee omhoog en we genieten van de oude vakwerkhuizen rond de kerk. Sommige zijn in bonte kleuren geschilderd, van diep oranje-rood tot donkerblauw. De Elzas op zijn mooist.

De eenzame boswandelaar

De bossen in, de helling op

We verlaten het dorp via een smalle asfaltweg tussen de wijngaarden. Al snel verlaten we die om de hellingen te bedwingen, via smalle bospaden. Het is een niet zoveel belopen pad dat hier omhoog gaat. We lopen een stukje gelijk op met een beek, komen bij een kluizenaarsgraf midden in het bos en passeren rotsformaties en genieten van de mystieke sfeer in het stille bos. Regelmatig pauzeren we om even op adem te komen, we stijgen tenslotte van 214 m naar 720 m.

We komen uit bij de toegang tot de burcht

….

Haut Koenigsbourg: De stilte voorbij

Die rust is voorbij zodra we de voet van kasteel Haut Koenigsbourg bereiken. In de volle overtuiging dat we echt de enige zijn die hier lopend naartoe zijn gekomen, verbazen we ons over de hordes bustoeristen, gezinnetjes op teenslippers en MTB’ers dat rond de burcht cirkelt. Dat ze hierheen komen is niet verwonderlijk, want Haut Koenigsbourg is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten in de regio. Al in de middeleeuwen stond op dit strategische uitzichtpunt een burcht. Door de eeuwen heen is hij steeds in andere handen gekomen. In 1871 werd de Elzas Duits en schonk de stad Sélestat de burcht aan Keizer Wilhelm. Die liet hem tot zijn huidige vorm verbouwen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Elzas weer in Franse handen en is de burcht een nationaal monument geworden.

Genieten van het uitizcht (of van je telefoon)

….

Coffee with a view

Het is even wennen aan de drukte, maar als je dat eenmaal weer onder de knie hebt, zie je ook de voordelen ervan, zoals een kiosk met koffie, bosbessentaart en een fantastich uitzicht. We komen bij met een weidse blik over de Elzas, al begint de lucht wel wat te bewolken. Een enkeling hult zich in een jas, wij zitten nog uit te dampen van de klim. Vanaf nu gaat de route alleen nog maar naar beneden, dus dat is wellicht wat gemakkelijker dan heen. Naast de kiosk gaan we over een smal trappetje naar beneden, maar niet voordat een groep fietsers met hun MTB op de schouder de trap is afgegaan. Aparte fietsroutes zijn er kennelijk nog niet.

Bloemrijke afdaling

….

De grote afdaling

Wat volgt is een bloemrijke afdaling langs de zuidoost helling van de berg waarop Haut Koenigsbourg is gebouwd. Het ontluikende groen van de bomen laat nog genoeg licht door om een frisse bloemenpracht tot ontwikkeling te brengen. Wat lager lopen we door dennenbos en verdwijnen de kleurrijke bloeiers. Afdalen is meestal makkelijker, of in ieder geval wat minder zwaar. Toch beginnen de wandelschoenen wat ’te klein’ aan te voelen en we zijn blij als we na bijna 13 km weer de rand van het dorp bereiken. Op naar de auto, sandalen aan en op zoek naar zo’n wijnboer met terras!

Praktisch

Dit is wandeling 6 uit Wandelen in de Vogezen (met vier wandelingen in de Elzas), een gids met 16 rondwandelingen. De nieuwe druk is verschenen in maart 2021. Kijk op www.onedaywalks.com voor meer informatie. Direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen in de Vogezen?

Le Hohneck: lopen op het dak van de Vogezen

Uitzicht vanaf het Ormont-massief in de Vogezen

Wandelen in de Vogezen: the only way is up (en weer down)!

Corcieux: toch een beetje vlak wandelen in de Vogezen

Herfst op de Ballon d’Alsace, Vogezen

Lopen op de rand van de Elzas en de Vogezen

Terug naar de Vogezen: vijf favoriete wandelingen