De noordkust van Devon, ter hoogte van het nationale park Exmoor, behoort tot de mooiste stukken kust van Engeland. Voor onze gids Wandelen in Devon maken we een zeven uur durende tocht over de kliffen. Het is een etappe van het South West Coast Path, het meer dan 1.000 km langeafstandspad dat de zuidwest-punt van Engeland rond en de volledige kustlijn van Devon en Cornwall volgt. Startpunt van onze dagtocht is Lynmouth, een charmant havenplaatsje, op en top Engels. Met tearooms en pubs is er genoeg vertier voor de dorstige mens voor of na de wandeling. Maar eerst maar eens aan de wandel.

… Het

Waterkracht

Lynmouth ligt – zoals de naam als doet vermoeden – aan de monding vaneen riviertje. Iets verder landinwaarts, of in dit geval landopwaarts (namelijk op de kliffen) ligt Lynton. En omdat de mensen het in 19de eeuw al een hele opgave vonden om de kliffen op- en af te lopen is er een heuse cable car verbinding gebouwd die in 1890 in bedrijf is genomen: de Lynton and Lynmouth Cliff Railway. De met waterkracht aangedreven verbinding is nu vooral een attractie voor toeristen. We komen erlangs als we Lynmouth verlaten. Het is verleidelijk een ritje te proberen in het steil stijgende baantje, maar de wetenschap dat we om een uur of 16:00 uur een bus te halen hebben (de laatste!) zo’n 22 km verderop doet ons anders besluiten. On we go!

 

Castle Rock

Koninklijke allure

Al snel merken we dat zo’n kabelbaan/treintje helemaal niet zo’n gek idee is, want het gaat hier behoorlijk op en neer. We lopen vanaf de rand van Lynmouth de heuvels op en komen zo bovenaan de kliffen. Daarvandaan hebben we fantastisch uitzicht op de kust. Moeder Natuur is genadig en trakteert ons op een zonnetje met bijbehorende blauwe luchten. Nog een heuveltop over en dan staan we oog in oog met een van de hoogtepunten van deze route: Castle Rock, met bovenop iets wat op een ruïne lijkt. Dat is het niet, het zijn rotsen die in een cirkel zijn gevormd en de naam hebben gegeven aan de hoog uitstekende rots, Het is een prachtig landmark in deze groen-blauwe omgeving.

Wat een uitzicht!

Eindeloos genieten

Dit deel van Exmoor wordt de ‘Valley of the rocks’ genoemd en als je om je heen kijkt naar de grillige kustlijn, begrijp je meteen waarom. Het glooiende landschap stekt zich uit zo ver het oog reikt, in een kleurig samenspel met de zee die nu vredig onderaan de kliffen kabbelt. Maar je kunt je ook heel goed voorstellen dat het hier flink te keer kan gaan als bij stormen de zee op de kust beukt. We vergapen ons op de eerste tien kilometers van deze wandeling aan het en na het andere mooie uitzicht. Just follow the acorn (de eikel – symbool van het South West Coast Path), kan niet missen. Een aanslag op de kuiten is het wel, want je daalt en stijgt voortdurend, soms wel een paar honderd meter. Up en down, het is het ritme van deze wandeldag.

Op de uitkijk

Eenzaam avontuur

Op deze doordeweekse dag in het voorseizoen hebben we het kustpad vrijwel voor onszelf. Op een paar gympie-toeristen na die Castle Rock kwamen fotograferen, zien we uren lang geen andere levende wezens dan overscherende meeuwen. Dat verandert kort nadat we zijn afgedaald bij Heddon’s Mouth, opnieuw de uitmonding van een riviertje. Want na de stevige klim naar boven stuiten we op een paar schapen die ons verbaasd aankijken. Het lijkt erop alsof ze niet dagelijks zwetende tweevoeters met een rugzak voorbij zien komen. Schuw zijn ze ook al niet en geduldig gaan ze op de foto op een fotogenieke plek. Thank you! Het blijken de eerste schaapjes van een forse kudde die dit stuk van de kust begraast.

Pauze aan de rand van het schapenland

Einde in zicht

Ruim een uur lang slingeren we tussen de schapen door. Vaak dicht langs de kust, soms wat verder landinwaarts. De schapenpoep klontert aan de schoenen (handig die profielzolen!), maar dat drukt het wandelplezier niet. Als we dan eindelijk het schapenland verlaten door een hek, ploffen we neer op de resten van wat een gebouwtje lijkt te zijn geweest. De uren lopen beginnen zich te vertalen in vermoeide benen. Maar in de verte ontwaren we de bewoonde wereld. Dat moet Combe Martin zijn! Met een uur moeten we daar kunnen zijn, zo schatten we in. De teller staat inmiddels op ruim 18 km en iets minder dan 4 km moet toch lukken in een uur?

Verder dan je denkt

Nou, nee dus. Want ook hier golft het landschap op en neer en dat vertraagt toch aardig. Zoveel zelfs dat we net de laatste bus in Combe Martin missen… Een taxi naar het iets verder landinwaarts gelegen Blackmoor Gate biedt uitkomst. Daar pakken we een bus naar Lynton. Kunnen we toch nog met de Cable Car naar beneden! Helaas, net gesloten. Met 22 km in de benen strompelen we naar beneden om in Lynmouth een terras te vinden, niet ver van onze auto. Bier smaakte nog nooit zo lekker! Wat een fantastische wandeldag en wat een prestatie, vinden wij zelf. Volgende keer zetten we de auto aan het eindpunt en pakken ’s ochtends vroeg de bus naar het startpunt. Dan loop je nog relaxter. Voortschrijdend inzicht heet dat.

Praktisch

Dit is wandeling 16 uit Wandelen in Devon, een gids met 20 dagwandelingen in het Graafschap Devon in Zuidwest Engeland. Kijk op www.wandelenindevon.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids. Deze gids is niet meer in de boekhandel te koop, maar nog wel te bestellen bij de uitgever.

Meer lezen over Devon?

Lees dan de blogs die we eerder maakten over deze bestemming:

Postbridge in Dartmoor: Cross the river twice, the old fashioned way

Gastblog: Wandelen in Dartmoor National Park

Terug naar Devon en het Southwest Coast Path

Cultuur snuiven en natuur beleven in Zuidwest-Engeland

De niet-zo-wilde pony’s van Dartmoor

Ezels op de kust in Devon, Groot-Brittannië