De 85 km lange Habichtswaldsteig in de Duitse deelstaat Hessen is een van de best gemarkeerde wandelroutes in Duitsland. Deze ‘Premium Wanderweg’ was genomineerd voor de titel beste wandelroute in Duitsland van 2019. In vier dagen verkennen we de rand van bos en boerenland.

Overal historie

Het natuurpark Habichtswald ligt aan de westkant van de stad Kassel. Het is een lappendeken van bossen, hoogvlaktes en boerenland, met kleine dorpen en stadjes. Dit gebied is al eeuwenlang in gebruik bij de mens; de ruïnes van middeleeuwse burchten zijn stille getuigen uit een tijd waarin landheren vochten om het bezit van de streek.

Klaar voor de start in Zierenberg

Op de rand

Habicht is Duits voor havik. We bevinden ons dan ook in het perfecte jaaggebied voor roofvogels, die we veelvuldig boven ons hoofd zien cirkelen. De Habichtswaldsteig slingert langs de rand van boerenland en bos en dat is precies het gebied waar veel van deze vogels graag verblijven. Vanuit de beschutting van de bosrand vliegen ze het open weide- en akkergebied in, op zoek naar kleine prooidieren. Eenmaal gevangen worden die weer opgepeuzeld in de schaduwrijke bossen.

De top van de Dörnberg

Hoogtepunten

Vanaf de start in het stadje Zierenberg trekken we de natuur in. De eerste helft van deze dag maken we een lange klim naar wat het hoogste punt van de route blijkt te zijn: de top van de Dörnberg (579m). Het laatste stuk van de klim gaat door open bergweides die vrij uitzicht bieden op de granieten rotspunten die het plateau bekronen. En al klinkt het niet echt hoog, toch staat het zweet ons op de rug als we bijna boven neerploffen op het terras van het enige café dat we vandaag zullen tegenkomen: Kaffee mit Kuchen bitte!

….

Herculuesmonument in bergpark Wilhelmshöhe

Kassel

De afdaling, met prachtig uitzicht op het groene Hessen, brengt ons na zo’n 10 km aan de rand van de stad Kassel, bij het bergpark Wilhelmshöhe. Enige grootheidswaanzin kan de opdrachtgevers en architecten niet worden ontzegd. In verschillende tijdsblokken werd een in eerste instantie barokke tuin aangelegd, met semi-klassieke gebouwen, zoals het bekende Herculesmonument. Met een neoklassiek slot, een kunstmatige ruïne, watervallen en nep-romeins aquaduct balanceert het op de rand van kitsch en klassiek. Eind 19de eeuw nam Kaiser Wilhelm het in gebruik als zomerresidentie. Nu is het een museum met een grote kunstcollectie en staat het geheel op de UNSECO Werelderfgoedlijst. Het is al 16:00 uur als we daar arriveren en hebben nog zo’n 7 km te gaan tot we Firnsbachtal bereiken, eindpunt van dag 1.

Uitzicht vanaf de Weidelsburg

Burchten

In de dagen die volgen, maken we meerdere klimmetjes. Op een aantal punten in de route liggen ruïnes van voormalige burchten, steeds bovenop een bergtop. De een is niet veel meer dan wat resten van de fundatie en een enkele muur, de ander deels gerestaureerd om een indruk te geven van de grootsheid van deze bouwwerken. Als je de Habichtswaldsteig afloopt, ‘groeien’ de ruïnes naarmate je verder komt: steeds beter en grootser gerestaureerd. De Weidelsburg is zo’n deels gerestaureerde burcht, waar je een van de torens kunt beklimmen en kilometers ver weg kunt kijken. Nu een vakantiepleziertje, toen bittere noodzaak om vijandige legers te ontwaren. Er werd nogal wat af geknokt tussen de voormalige hertogen, baronnen, zelfbenoemde koningen en andere edelen.

Welkom in Naumburg

….

Vakwerk

Hessen staat bekend om zijn vele vakwerkhuizen en daar zien we er dan ook heel wat van als we aan het einde van een wandeldag de bewoonde wereld weer bereiken. In Naumburg dalen we vanaf de voormalige burcht af naar het stadje dat rond een smalle rivier is ontstaan. Niet groots en meeslepend, maar rustig, loom en heel erg Duits. Een schnitzel met een Hütt Hefe Weizen (dé regionale brouwer in Kassel en omstreken) maken het Duitsland-gevoel compleet.

Pauze machen en van het uitzicht genieten

Vredige stilte

Ondanks dat de Habichtswaldsteig genomineerd is als beste route van het jaar, trekt dat (nog) niet veel andere langeafstandslopers. We stuiten onderweg hooguit op een paar andere mensen die een stukje van het pad lopen en net als wij genieten van het uitzicht. De meesten lopen een dagje. Er zijn ook acht kortere rondwandelingen uitgezet, die een deel van ons langeafstandspad volgen. Soms lopen we uren lang door de bossen en velden zonder ook maar iemand tegen te komen. Probeer dat in Nederland maar eens voor elkaar te krijgen!

Bye bye Bad Emstal

Bewoonde wereld

Toch is het niet zo dat je verstoken bent van het comfort van de bewoonde wereld. De route doorkruist een paar kleine gehuchtjes. De vier etappes die wij doen eindigen allemaal in een plaats(je) met een hotel of B&B. De ene dag in een klein gehuchtje (Firnsbachtal) met B&B en één restaurant, de andere keer in een stadje met een comfortabel viersterrenhotel (Bad Emstal). Even in de sauna voor de spieren, aanschuiven voor het diner en tussen de schone lakens!

Smullen maar!

Service

Je kunt je wandeling over het pad zo comfortabel maken als je maar wilt. De lengte van de etappes is variabel (kortere afstanden, meer dagen); je kunt kiezen voor verschillende soorten overnachtingsadressen, van sober tot luxer. Rugzak op en je spullen voor de komende dagen zelf meenemen, of je bagage laten vervoeren (deden wij). Dat laatste maakt dat je alleen je dagrugzakje en lunchpakket – vaak zelf te scoren bij de lokale bakker – hoeft mee te dragen. Als ultieme service kun je op een dag zelfs een heuse picknick laten bezorgen onderweg, bij de ruïne van de Falkensteinburg. Je krijgt per whatsapp of sms een code, waarmee je ter plaatse het cijferslot op je picknickmand kunt openen. Een heerlijke verrassingsmand, met brood, Duitse worst, salade, extra water, fruit en zelfs een warme hap.

Schloss Waldeck aan de Edersee

Eind in zicht

De laatste etappe van de Habichtswaldsteig loopt naar Waldeck en de daarbij gelegen Edersee. Hier kun je naadloos overstappen op andere wandelroutes, zoals de Urwaldsteig die in een paar dagen rond de Edersee loopt. Daar hebben we nu geen tijd meer voor. Maar wandelen in Hessen smaakt naar meer. Urenlang genieten van groene rust en stilte, op nog geen vier uur rijden van Nederland. Volgende keer dan maar?!

Meer informatie

www.habichtswaldsteig.de

Verantwoording

Dit blog verscheen als artikel in nummer 2, 2019 van Hike & Trekking

© One Day Walks BV, Tekst: Paul van Bodengraven, Foto’s: Marco Barten