Leksand mag dan bekend zijn van het Leksands Knäckebröd, het blijkt ook een goed startpunt voor een mooie rondwandeling van bijna 14 km. Vanaf het Siljan-meer trekken we het agrarische binnenland in, om daarna te genieten van de bossen en het uitzicht vanaf Tibblesberget. Bijkomend pluspunt: na ruim vijf uur rondwandelen spoelen we het zweet af in het Siljan en gaan op zoek naar de beste pizza’s in town. Genieten in Dalarna, hartje Zweden.

Rijke tradities in Tibble

Landelijk genieten

We starten onze route bij het toeristenbureau, aan het randje van Leksand-centrum en lopen naar de waterkant. Over een smalle kade met daarlangs de nodige bootjes lopen we landinwaarts, weg van het Siljan. We kruisen het spoor en de doorgaande weg (Leksand is goed bereikbaar!) en verlaten zo het levendige dorp. Van relatieve ‘drukte’ zijn we na 1,5 km in een klap in de rust van het platteland terecht gekomen. We lopen langs de rand van het dorpje Tibble en genieten van de fraaie, traditionele houten herenboerderijen die hier staan. Op dit relatief vlakke stukje Dalarna werd van oudsher veel geboerd. Ook nu zijn er nog een paar ‘in bedrijf’. Een tractor met maaimachine ronkt over het gras, verder overheerst de rust op de stoffige landweg die tussen huizen en schuren doorloopt.

Hej!

Traditioneel

Wat verderop passeren we een weide met een paar nieuwsgierige koeien. Ze grazen hun maaltje bij elkaar op een veld dat zowel gras als kruiden bevat. Heel wat anders dan het eentonige groene Engels raaigras dat de Nederlandse koeien meestal wegkauwen. Het oogt allemaal wat natuurlijker en, nou ja, ouderwets; alsof je bent terug gestapt in de tijd, toen landbouw nog kleinschalig was. Sowieso is er in Zweden wat meer oog voor het behouden van tradities en ook het plattelandsleven lijkt daarmee een beetje op een prentenkaart van vroeger. Charmant en rustgevend!

Mooi Ulvi, met op de achtergrond de Österdalälven

Het mooiste uitzicht

Na het boerenland van Tibble wordt het landschap al wat glooiender. Via een stijgende pad met de fraaie naam Kårbackstigarna lopen we tot aan de rand van het gehuchtje Ulvi. Dat is een traditioneel Dalarna-dorpje, met donkere houten-huizen. En met een prachtig uitzicht over de Österdalälven, een van de grootste rivieren van Dalarna, die bij Leksand uitstroomt in het Siljan. Op een heldere dag zoals vandaag – en dat zijn er heel wat in de Zweedse zomer – kun je kilometers ver kijken. Zo’n uitzicht werkt verslavend, het is lastig om je ervan los te maken. Als dat uiteindelijk gelukt is, gaan we op weg naar de bossen op de helling van Tibblesberget.

Roggelelie, wilde zusje van de bloem die wij kennen van de bloemist

Wild

Langs een schuilhut lopen we richting de bosrand. Wie goed kijkt ziet dat er ook hier sporen zijn van landgebruik. Het oogt nu als een verwilderd open veld, maar hoogstwaarschijnlijk is dit terrein ooit beweid geweest, maar heeft de boer er de brui aan gegeven. Nu is het een overgangsgebied naar de bossen en vooral een vindplaats van allerlei wilds en bloeiends. Aan de bosrand zien we bijvoorbeeld oranje lelies die verdacht veel lijken op bloemen die we vaak bij de bloemist zien. Maar dit blijkt een roggelelie te zijn, het wilde zusje daarvan. In Nederland komt hij nog maar op een paar plaatsen voor, in Zweden wat meer. Maar eerlijk is eerlijk, voor ons is dit – na toch al zo’n 120 wandelingen te hebben gemaakt – ook de eerste keer dat we hem in het wild zien.

..

Even uithijgen op de top van Tibblesberget

Op en neer

Het smalle pad gaat het bos is en begint te stijgen. Niet in een rechte lijn, maar heuveltje op en heuveltje af, maar wel steeds een beetje hoger. Tibblesberget is niet indrukwekkend hoog, maar groot genoeg om te maken dat je toch licht-hijgend aankomt op de top. Gelukkig is iemand op het lumineuze idee gekomen hier een picknickbank neer te zetten. De perfecte plek om in de zon even bij te komen van de tocht naar boven! Vanaf hier kijken we over de Österdalälven en dromen van zwemwater!

Zweedse bloemenpracht

..

Avontuurlijk

Na de top van de berg gaat de route door dicht bos. Er is vorig jaar een nieuw wandelpad aangelegd door dit onontgonnen terrein, maar Moeder Natuur doet haar uiterste best dit zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Gras- en heidesoorten schieten overal op en ook zijn er heel wat wilde bloeiers te bewonderen. Die kiezen juist dit pad omdat voor de aanleg ervan bomen gekapt zijn. Dat betekent licht in het bos en daar houden bloemen van. Wij ook en door dit weelderige decor stappen we door tot we uitkomen op een steenslagweg. We slaan linksaf en komen na een paar honderd meter op een andere steenslagweg, met een naam: Lyckavägen. Het eerste teken van bewoonde wereld in ruim 2 uur!

Limsjön, een beschermd Natura 2000-gebied

Vogelreservaat

We dalen af richting Leksand, maar eerst passeren we nog een bijzonder stukje natweidegebied. Dit type landschap zie je niet zoveel in dit deel van Zweden. Het Limsjön is weliswaar klein, maar heeft wel een Natura 2000-status, wat wil zeggen dat het binnen het netwerk van Europese beschermde gebieden valt. Het is een plek waar heel wat watervogels op af komen (alleen vandaag niet ….). De Leksands Fågelklub (Vogelclub) heeft daarom een houten uitzichttoren aan de rand gebouwd, te bereiken via een steile ladder. Die slaan we met onze vermoeide benen maar even over.

..

Zonlicht op het Österviken (uitloper van het Siljan)

Heerlijk helder water

De laatste kilometer naar Leksand valt best zwaar. De warmte van de dag en de kilometers beginnen we te voelen. De gedachte aan een verfrissende plons in het Siljan houdt ons op de been. Daar is alle ruimte voor in Leksand, met meerdere zwemplaatsen net buiten het dorp. Ook in het land van het “eeuwige” licht (hier kun je tot 23:00 buiten een boek lezen zonder lamp) is de zon iets gezakt. Het licht weerkaatst op de golfjes en strooit zo een strook van kleine sterretjes over het wateroppervlak. Dat water zelf is heerlijk helder en verkoelend. Prima plek om het begin van de avond af te wachten en op zoek te gaan naar het beste terras!

Praktisch

Dit is route 8 uit Wandelen in Dalarna, een gids met 21 rondwandelingen in de Provincie Dalarna, in het midden van Zweden. Leksand ligt centraal, aan de oever van het Siljan, het grootste meer van Dalarna. Kijk op www.wandelenindalarna.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere route uit de gids. De gids kun je natuurlijk ook direct bij ons bestellen. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer over lezen over wandelen in Dalarna?

Lees dan deze blogs:

Yttermalung: stuwwallen, veen, moeras en nieuw bos

Sollerön: eilandwandeling in Dalarna

Boven de boomgrens van Noorwegen naar Zweden

Op pad in Dalarna met Zwedens beroemdste schilder Carl Larsson

Avesta: lekker lopen langs de Dalälven rivier in Dalarna

De Vasaloppet, maar dan te voet

Dalarna: Rondje cultuur snuiven aan het Siljan meer

Storvätteshågna, de hoogste bergtop van Dalarna