Bossen, meren, charmante boerderijtjes, sfeervolle dorpen en steden met volop bezienswaardigheden; je vindt het allemaal in Småland, de regio in het zuidoosten van Zweden. Een mooie regio om te voet te ontdekken. Je zou bijna vergeten dat je er ook een meer dan 250 km lange kuststrook vindt, met een flinke archipel van eilanden en eilandjes. Vandaag gaan we op pad in die scherenkust, op het schiereiland Gränsö.

Gränsö Slott

Het heeft de allure van een negentiende-eeuws buitenpaleisje. En dat is precies de functie die Gränsö Slott in die tijd had. Het in 1807 gebouwde houten landhuis was een buitenverblijf aan zee voor een welgestelde familie. Tegenwoordig is het een resort voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Wie hier verblijft, heeft een tuin aan zee en een fantastisch uitzicht over het diepblauwe water en het kleine eilandje voor de kust.

Wandelen

Voor ons is dit het startpunt van een rondwandeling over het gelijknamige schiereilandje, onderdeel van de gemeente Västervik, vernoemd naar de gelijknamige stad even verderop. Van de stad is hier weinig te merken, of het moeten de riante buitenhuizen zijn die hier her en der verspreidt langs de kust staan. We volgen de Gränsö-leden, een wandelroute die ons via een houten brug naar het kleine, onbewoonde eilandje brengt. Na een kort rondje daarover trekken we langs de kust zuidwaarts.

Rood graniet

De kust van Gränsö bestaat grotendeels uit rood graniet, op diverse plekken begroeid met lage dennen en struikjes. Hier geen stranden, maar rotsachtige inhammen en baaien, soms met bos dat doorloopt tot aan zee. De rode rotsen krijgen een diepe glans in het zomerzonnetje dat ons vandaag vergezelt. Lopen we in het begin nog af en toe een stukje over een steenslagweg, verderop worden het meer en meer smalle wandelpaden waarover we de kust verkennen. Die rotsen zijn weliswaar niet erg hoog, maar toch loop je voortdurend op en neer. Als vlakkelanders voel je dat in de kuiten en na 7 km ploffen we maar al te graag neer bij een van de schuilhutten die her en der langs de kust staan.

Frisse duik

Inmiddels zijn we aanbeland aan de andere zijde van Gränsö, waarvandaan je een vrijwel onbelemmerd uitzicht hebt over de zee. Het water oogt aanlokkelijk, zeker op zo’n zonnige zomerdag als vandaag. Als je geen zwemkleding bij je hebt, kunt je hier zo in je blootje in het water springen, er is geen mens te bekennen. Dat water is heerlijk verkoelend, zelf iets aan de al te frisse kant. Zweedse zomers zijn mooi, maar niet heel lang. Het zeewater warmt dan maar beperkt op.

Fleurig decor

Opgefrist vervolgen we onze route, die hier deels over het onbegroeide rotsplateau Sansviken aan zee voert. Toch zie je niet alleen maar mariene natuur op Gränsö. Zodra het pad weer weg buigt van de kust, verschijnen allerlei wilde bloemen, bijen en vlinders in het landschap. Wederik, duifkruid, koekoeksbloemen en talloze andere soorten kleuren de bermen langs de grindwegen en wandelpaden.

Na ruim 4 uur en 14,5 km zijn we terug bij Gränsö Slott. Gelukkig blijkt het terras ook open voor mensen die willen bijkomen van een fikse wandeling. Een biertje, een hapje en eindeloos uitzicht over de kust. Het leven is goed in Småland!

Tip: Bezoek nationaal park Blå Jungfrun

….

Zo’n 20 km uit de kust, midden in de zee, ligt het nationale park Blå Jungfrun. Dat is een klein rotseiland dat alleen van juni t/m augustus bezocht kan worden. De boot er naartoe vertrekt vanuit het iets zuidelijker gelegen Oskarshamn. Je kunt zo’n drie uur op het eilandje doorbrengen, genoeg tijd voor een rondwandeling en om te zwemmen of pootje baden. Het aantal mensen dat mee kan met de boot is beperkt, dus reserveren is verstandig. Meer informatie op solkustturer.se.

Praktisch

Dit is wandeling 4 uit Wandelen in Småland, een gids met 22 rondwandelingen in deze regio in Zuidoost-Zweden. Kijk voor meer informatie op onze website. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze webwinkel.

Meer lezen over wandelen in Småland? Bekijk dan deze blogs:

Op stap langs het Vättern in het land van John Bauer

Wandelen in de tuin van Carl Linnaeus

Oktober in Småland is rood

Blå Jungfrun: wandelen op een onbewoond eiland

Stora Alvaret: de steppe van zuidelijk Öland

Store Mosse, het grootste hoogveengebied van Zuid-Zweden

Småland: ‘klein’ land met rijke natuur en cultuur

Verantwoording

Deze tekst verscheen in het voorjaar 2024 in een speciale uitgave van Toeractief en Visit Sweden ter gelegenheid van de Fiets en Wandelbeurs 2024.

© One Day Walks 2024

Tekst: Paul van Bodengraven

Foto’s: Marco Barten