Als een verhoogd wandelpad slingert een lage stuwwal door het moeras- en veengebied ten zuiden van Yttermalung, in de Zweedse provincie Dalarna. Het is midden in de zomer en het wollegras bloeit volop. De eerste veenbramen laten zich zien, net als de uitbundig bloeiende orchideeën. Welkom in de lusthof die de Zweedse natuur op dit soort dagen kan zijn. Kleur- en waterrijk, met bloeiende heide, vlinders en bijen. Bron van al dit leven: het water van de nabijgelegen Västerdalälven rivier waar we vandaag naar toe wandelen.

Groen en nat

Niks is wat het lijkt

Vanaf de parkeerplaats lopen we richting het meer Ǻtjärnen, een goed begaanbaar pad met af en toe een verdwaalde oranje en rode verfstip. Bij het meer ontwaren we zelfs een schuilhut, dus daar gaan we op af. Het landschap ziet er groen en verraderlijk begaanbaar uit. Dat dat geen goed idee is, merk ik pas als ik naast het pad stap: natte schoenen. De natuur is hier alles behalve droog en voor je het weet sta je te soppen in het veen. Dus netjes op het pad blijven! Dat is verderop niet heel moeilijk; het volgt de rug van een kleine stuwwal, overblijfsel uit de ijstijd. Aan weerszijde van het pad gaat het ’talud’ redelijk steil naar beneden, dus het is zaak op het pad te blijven en te genieten van het uitzicht over het meertje vanaf dit hoger gelegen punt. De zon doet het water flonkeren.

..

Heideblauwtje

Weg met het bos

We kruisen de weg tussen Yttermalung en Tyngsjö en volgen de wegwijzer ‘Långa stigen’, of wel: de lange route. Die brengt ons naar een terrein waar een paar jaar geleden het bos is gekapt. De eerste jaren ziet zo’n terrein er uit alsof er een ontploffing heeft plaatsgevonden, maar na een paar jaar krijgt de herstellende natuur weer de overhand. De heideplanten koloniseren het gebied, samen met verschillende lage struiken. Het geeft kleur aan het terrein en het omliggende groene dennenbos en vlinders en bijen weten dat te waarderen. Kleine vossen, heideblauwtjes en keizersmantels doen zich tegoed aan de nectar van de heide, samen met de bijen en hommels die het ook op de bloeiers voorzien hebben. Tussen de heide steken alweer kleine dennenboompjes de kop op. Het terrein is opnieuw ingezaaid, zodat hier bij Yttermalung over een jaar of dertig ook weer volwaardige boomstammen staan. Voor nu is het vooral genieten van de geuren en kleuren.

Hjortron, het goud van Zweden

Veenrijkdommen

We volgen het pad dat verder door de het bos slingert en ons naar de rand van een veengebied brengt. Via plankieren steken we dat over naar een volgende zandrug met wat bomen. Wat volgt is een voortdurende afwisseling van plukjes bos en meer open stukken met drassig veen. Daar wuift het wollegras in de wind en zien we ook al de eerste oranje kleurende veenbramen. Die gelden in Zweden als een delicatesse en later in de zomer tref je heel wat mensen met emmertjes in dit soort gebieden om hun portie te bemachtigen. Sommige verkopen ze door aan jam-makers en dat levert nog aardig wat op. Maar nu zijn ze nog deels rood en dus te hard om geconsumeerd of verwerkt te worden. Nog een maandje geduld mensen!

Aan de oever van de Västerdalälven

Op zoek naar water

We komen zo langzamerhand in de buurt van de rivier en horen in de verte het geruis van een nabijgelegen stroomversnelling. We volgen de oranje stippen op de bomen, kruisen een steenslagweg en staan dan ineens aan de rand van de rivier, die hier behoorlijk breed is. De temperatuur is inmiddels aardig opgelopen en dit is dan ook een prima plek voor een picknick-met-je-voeten-in-het-water. Dat de rivier hier behoorlijk snel stroomt voelen we als we erin stappen: koud en stromend, lekker koel.

Bruisend fris

..

Mooi!

Na een lekker half uurtje luieren en lummelen gaan de wandelschoenen weer aan en volgen we een poosje de loop van de rivier. Via een klimmetje laten we die achter ons om opnieuw via plankieren en bruggetjes door natte gebieden te stappen. Even verder komen we opnieuw bij de rivier, op een punt waar een zijstroom zijn water ‘loost’ in de rivier. Een plek om opnieuw te blijven plakken, maar we laten ons niet van onze plannen af brengen. Via een karrenspoor lopen we terug naar het punt waar we vanmiddag onze route begonnen zijn. Met 8,5 km is deze wandeling bij Yttermalung nu niet bepaald een van de zwaarste routes uit onze gids. Maar wel een hele mooie!

Praktisch

Dit is route 10 uit Wandelen in Dalarna, een gids met 21 rondwandelingen in de Provincie Dalarna, in het midden van Zweden. Yttermalung ligt in het zuidwesten van Dalarna. Kijk op onze website voor meer informatie over de wandelgids. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere route uit de gids. De gids kun je natuurlijk ook direct bij ons bestellen.

Meer over Dalarna?

Lees dan deze blogs:

Sollerön: eilandwandeling in Dalarna

Boven de boomgrens van Noorwegen naar Zweden

Op pad in Dalarna met Zwedens beroemdste schilder Carl Larsson

Avesta: lekker lopen langs de Dalälven rivier in Dalarna

De Vasaloppet, maar dan te voet

Verken Rättvik en het Siljanmeer in Dalarna