Hij ligt een beetje eenzaam in de grasstrook naast ons pad. Geen vlekken en duidelijk nog niet 'op' en afgekeurd door de rechtmatige eigenaar. Zal dan wel verloren zijn... Maar hoe loop je dan verder, hier zo midden in het bos? En hoe verzin je het sowieso om een boswandeling op crocs te gaan maken? Wij lopen hier te puffen op veel te warme bergschoenen en jij huppelt hier opgewekt rond op slippers zonder enige vorm van steun?? En nu ben je op je blote voeten verder gegaan?!

30-plus

In Nederland heerst een hittegolf en ook hier in zuid-Zweden klimmen de temperaturen tot boven de 30 graden. Eigenlijk te warm, zo oordelen we die ochtend al, als we aan onze ruim 17 km lange tocht door het natuurgebied Snogeholm gaan beginnen. We starten pal naast een groot meer en het is erg verleidelijk om die dikke sokken en zware schoenen onmiddellijk weer uit te doen en in het water te springen. Dat mag dan na afloop, beloven we ons zelf.

Pootje baden

Koele hoeven!

We lopen het eerste stuk door schaduwrijke bossen, met grote beuken. Dat is best te doen, zeker als je niet te hard loopt. Maar verderop voert onze tocht langs een droge en stoffige landweg, in de brandende zon. We zijn nu eenmaal niet van die ochtendmensen en op de een of andere manier spelen we het steeds weer klaar om op het heetst van de dag onderweg te zijn. De koeien in het naburige  veld bekijken ons meewarig. Zelf zijn ze gaan pootje baden in het meer en dat is wat wij wellicht ook zouden moeten doen, zo lijken ze te denken.Ons lijkt het in ieder geval een goed plan. Maar zo krijg je een gids met zwemplekken en niet met wandelroutes...

Iedereen een eigen bloem

Giftige bloemenpracht

Gelukkig slaan we na 1,5 km over de landweg linksaf het bos weer in. Daar staan in de bosrand manshoge pluimen: vingerhoedskruid. Hartstikke giftig, maar wel prachtig om te zien. De meeste zijn roze/paars (purpurea), maar we zien ook witte, met prachtige witte belletjes waar bijen met plezier naar binnen kruipen om nectar op te halen. Een groot uitgevallen bij zit klem in een klein bloemetje. Gelukkig zijn er zoveel dat hij zo een beter bij zijn/haar figuur passende klok kan uitzoeken. Ze zijn er in alle maten en in overvloed. Geen reden voor gedrang.

Waar is de eigenaar?

Bestuurder gezocht

Ja, en dan die roze croc... Wie is hem kwijt? En waarom heeft hij (zal trouwens wel een zij zijn, gezien de kleur) niet gemerkt dat die croc is achtergebleven? Had ze het zo warm dat ze op haar blote voeten verder is gegaan? En wat heeft ze dan met die andere croc gedaan? Verder weg geslingerd, in de bosjes gesmeten? Misschien voelde ze zich inmiddels wel veel te oud voor roze crocs en nam ze hier ter plekke het besluit niet langer voor schut te lopen? Deze en andere scenario's spoken door mijn hoofd. En zo zijn er meer van die vraagstukken die zich aandienen op zo'n warme dag? Want waar is bijvoorbeeld de inzittende van deze roeiboot gebleven? Overboord gesprongen ter verkoeling? Weg gezwommen omdat hij er geen zin meer in had om verder te roeien met dit weer?

Ter land

Mijn fantasie slaat onder invloed van de warmte misschien wat op hol. Dat wil ook wel in zo'n omgeving, waar meren, bossen, landerijen en zelfs een kasteel (met de verrassende naam Snogeholm) zich afwisselen. We lopen langs de mooiste plekjes, die me soms aan onze wandelingen in Devon, zuidwest Engeland, doen denken. Glooiende heuvels, rotsen, bossen en weides. En dat allemaal in Skåne, de meest zuidelijke punt van Zweden.

Te water!

Dit hield ons op de been!

Na ruim 15 km en meer dan 30 graden zitten we er aardig doorheen. Een houten uitkijktoren laten we voor wat het is (de trappetjes zijn eng smal!) en bikkelen we door naar het eindpunt, waar we vanochtend begonnen zijn. Met een kloktijd van 5 uur en 3 minuten gooien we de wandelschoenen in de auto, de sandalen gaan aan en dan is het nog maar 150 meter naar het meer, waar de ultieme verkoeling op ons wacht. Wat heerlijk, wat helder! Helaas geen bier in de verkoop, maar dat is van later zorg. Eerst maar eens poosje spatteren, dobberen en drijven en zo het wandelzweet afspoelen!

Praktisch

Dit is wandeling 9 uit Wandelen in Skåne, een gids  met 21 dagwandelingen in deze Zweedse regio. Kijk op www.wandeleninskane.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids.