Aan de Zweedse zuidoostkust ligt een van de kleinste nationale park van Zweden. Met 386 hectaren bestaat Stenshuvud uit niet meer dan een 97 meter hoge heuvel en omliggende landerijen. Tot dat het gebied de status van nationaal park kreeg in 1986 werd het omliggende land volop gebruikt voor landbouw en recreatie. De prachtige witte zandstranden trekken volop mensen. Het aantal soorten planten dat binnen de grenzen van het nationaal park groeit is verassend hoog. De beste manier om Stenshuvud te leren kennen is door een bezoekje te brengen aan het Naturum, het informatiecentrum en een rondwandeling te maken. In circa drie uur heb je het grootste stuk van het park gezien en kun je daarna genieten van het prachtige strand en een duik in zee!

Glibberige ontvangst

Snake Stenshuvud

Wat glijdt daar door het gras?

Het vochtige, open terrein van het nationaal park is deels voormalig landbouwterrein. Hier gedijen in het voorjaar verschillende soorten orchideeën. En ook slangen hebben het hier prima naar hun zin, zo blijkt 80 meter nadat we het gebied hebben betreden. In het deels nog dorre gras en tussen de ontluikende planten glijdt een gladde jongen (of meisje) weg, opgeschrikt tijdens zijn zonnebad. In de loop van het voorjaar zoeken ze de zonnige plekjes op, om op te warme na hun ‘winterslaap’. Kennelijk hebben we hem ruw verstoord; sorry slang!

Kleurrijk Stenshuvud

Orchis Stenshuvud

Orchis maculata

Vlakbij het Naturum, het kleine informatie centrum van Stenshuvud, ligt een fraaie bloemenweide. Diverse orchideeën staan te pronken, klaar om gefotografeerd te worden. Nu is het niet de bedoeling dat je die plattrapt, dus is het terrein afgezoomd met een lage staaldraad. Als je niet oplet struikel je zo het veld in. Leuk voor een close-upfoto, maar we gaan toch maar gewoon door de knieën voor de afrastering. Er staan er meer dan genoeg om vast te leggen.

Heuveltop

Op de top van Stenshuvud

Het nationale park dankt zijn naam aan de gelijknamige heuvel (‘steenkop’) die hier – vlakbij de kust – als een vreemde eend in de bijt uit het vlakke land oprijst. De stenige bult leende zich uiteraard niet voor landbouwdoeleinden en verkeert dus nog altijd in redelijk natuurlijke staat, met een begroeiing van laag stuikgewas en wat bomen op de flanken. Bovenop hebben we fraai uitzicht over zee en lucht. En zo zien we dat een donkere wolkenpartij zijn best doet de witte wolken te verdringen. Als we het maar droog houden….

….

Boswandelingetje

Stenshuvud forest

Groene weelde

..

Na de heuveltop dalen we af en komen in het bos terecht. Dat blijkt verrassend dicht en groen te zijn, compleet met varens, mossen en een smal, enigszins glibberig pad. De markeringsbanden om de bomen wijzen ons de weg. Dik een uur slingeren we zo door de groene weelde. Met een uitstapje naar de kleine vuurtoren komen we ook even aan de kust, die verder vrijwel schuilgaat achter de weelderige begroeiing.

lighthouse stenshuvud

Klein maar fijn

Ter hoogte van de heuveltop laten we het bos achter ons en lopen het strand op. Dat  bestaat hier uit prachtig wit fijn zand en oogt eerder wat mediterraan dan Zweeds. Geen zandduinen hier, de begroeiing loopt door tot aan het strand. En ondanks de soms dreigende wolkenlucht liggen her en der mensen te ‘zonnebaden’. De temperatuur is prima en de zandscheppende kleuters malen niet om een wolkje meer of minder. We passeren een oud vissershuisje en na circa  nog een kilometer buigen we weer landinwaarts. We blijken zo maar het park uitgelopen te zijn, een wegwijzer stuurt ons snel terug, richting Kortelshuvud, een tweede heuvel binnen de grenzen van het park.

Eitje

Ook hier is een uitzichtpunt, dat vrij zicht biedt over vrijwel het hele park. Stenshuvud mag niet zo groot zijn, het is wel een bijzonder nationaal park, met een rijke schakering van landschappen. En de aanwezigheid van die prachtige stranden maakt het wel heel gemakkelijk om het sportieve en luie te combineren. Na drie uur lopen brengen we nog een bezoek aan de kust voor een duik in zee. Het mooie van het voorjaar is dat je hier dus volop wilde bloeiers ziet, waaronder de orchissen. Alleen jammer dat de zee dan nog koud is!

Praktisch

Dit is wandeling 2 uit Wandelen in Skåne, een gids met 21 rondwandelingen in deze zuid-Zweedse provincie. Kijk op www.wandeleninskane.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids. Uiteraard kun je de gids ook direct bij ons bestellen. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen in Skåne? 

Lees dan deze blogs:

Wandelen op het eiland Ven

Op pad met Kurt Wallander in Ystad

Torekov: winderige kustwandeling in Zuid-Zweden

Overal zee: het schiereiland Falsterbo in Skåne