Småland strekt zich uit van de Zweedse oostkust tot de oever van het Vättern, het meest oostelijke van de twee grote meren. Daarmee kun je aan twee kanten ‘langs de kust’ wandelen. Langs het meer maken we een wandeling in het voetspoor van de schilder en illustrator John Bauer (1882-1918). Hij woonde en werkte in deze omgeving en ter ere van zijn nagedachtenis is een 46 km lang wandelpad uitgezet, dat in Gränna start. Wij starten in Gränna, de snoephoofdstad van Zuid-Zweden en volgen tussen Röttle en Bunn een stuk van de John Bauer leden. Bijkomend voordeel: we genieten volop van de kust langs en het uitzicht over het grote meer .

..
polkagris

Snoeppretpark Gränna

Snoepen

Wie zijn tanden stuk wil bijten op een zuurstok in plaats van een lange wandeling, kan ook in Gränna terecht. Het dorp (stadje?) is bekend vanwege de polkagris, de rood-wit gedraaide zuurstokken die het hebben geschopt tot internationaal bekende kerstboomdecoratie. Die dingen zijn ook nog te eten, al is het allemaal mierzoet. Ze komen oorspronkelijk hier vandaan en Gränna is dan ook een geliefde bestemming bij zoetekauwen. Langs de hoofdstraat zitten zo’n vijftien winkels en snoepfabriekjes waar je de enige echte polkagris kunt proeven. Wij houden het bij koffie en een kanelbulle voordat we op weg gaan voor onze bijna 20 km lange wandeling.

 

Waterval in Röttle

Charmant Röttle

Onze eerste tussenstop is Röttle, een wonderschoon dorpje, dat voldoet aan alle beelden van Zweden die een mens zich in het hoofd kan halen. Prachtige rode houten huisjes, gelegen aan het water, bloeiende fruitbomen, halfverharde wegen en paden en uitermate rustig. Bruisend middelpunt is de Röttle-waterval, die door de eeuwen heen is gebruikt als waterkrachtaandrijving voor uiteenlopende bedrijven, van papiermolen tot zagerij en zelfs nog eventjes om elektriciteit op te wekken. Nu stroomt het water gewoon ongehinderd naar beneden en kun je genieten van het ruisende water dat verderop het Vättern instroomt.

Tapijt van bosanemonen

Bloementapijt

Vanuit Röttle lopen we het natuurreservaat in dat zich langs de oever van het Vättern uitstrekt. Dat bestaat hoofdzakelijk uit een feeëriek bos. Zeker nu, want de grond is bedekt met een tapijt van bosanemoon. Die strekken zich uit en openen hun bloemen, hunkerend naar wat zonlicht. Dat is in het bos wat beperkt, net als het zicht op het meer. Tussen de bomen door zien we af en toe een glimp van het water, maar vooralsnog voert de kleur groen van de bomen de boventoon.

 …

Costa del Vättern

Aan de waterkant

Na een half uurtje door het bos te hebben gezworven, komen we in meer open terrein. en zien we zo af en toe een doorsteekje naar ‘de kust’. De weidsheid van het Vättern in groots en indrukwekkend. Het heldere water kleurt blauw door de weerspiegeling van de lucht en de zomerse temperaturen maken dat we ons eerder bij de Middellandse zee wanen, dan in Zweden. De verleiding in het water te springen is groot, maar dat bewaren we voor het einde van de middag.

Johan Bauer, illustratie in Alfred Smedberg’s “De sju önskningarna” uit Julbocken, 1907 (WIKIMEDIA Commons)

Vroegtijdig einde

Datzelfde Vättern is de plek waar de hoofdpersoon van onze wandeling, schilder en illustrator John Bauer op 36-jarige leeftijd om het leven kwam, samen met zijn vrouw Esther en hun zoontje Bengt. Het gezin zou per boot naar Stockholm reizen, maar tijdens een zware storm verging het schip al kort na vertrek. Bauer werkte veel en succesvol als illustrator van kinderboeken. Zijn tekeningen van elfen, trollen en feeën behoren tot het nationale Zweedse erfgoed; vrijwel elke (inmiddels oudere) Zweed heeft in zijn kinderjaren wel een of meerdere tekeningen van Bauer voorbij zien komen. Zijn inspiratie haalde hij uit het landschap waar we nu doorheen wandelen. Niet dat de trollen en feeën nu achter elke boom staan, maar met enige fantasie kun je je hier wel een sprookjesdecor voorstellen.

view over Vättern

Fotoshoot met meerzicht

Landinwaarts

Het is genieten aan de oever van het meer en met enige spijt nemen we afscheid van de oevers om landinwaarts te buigen. Daar stuiten we op drie mede-wandelaars die in het Engels, met een Vlaamse ondertoon, vragen waar het pad heen loopt. Al snel raken we met de zuiderburen aan de praat. En omdat we het erg leuk zouden vinden om ook eens andere mensen op de foto te zetten voor de gids, vragen we of ze vereeuwigd willen worden. Bereidwillig poseren ze om het formidabele uitzicht over het grote meer nog een keer te demonstreren. Met de belofte om bij verschijnen een exemplaar toe te sturen slaan we af en lopen landinwaarts.

sign John Bauer Leden

Rechts-links

Boerenland

We lopen door een tunneltje onder de snelweg door en belanden dan al snel in meer agrarisch gebied. Kleine akkers wisselen hier af met bospercelen, soms doorsneden door smalle wegen. De bewegwijzering is over het algemeen goed te volgen, al zien we ook een keer een bord in de sloot liggen. Na zo’n 13 km verlaten we de Bauer Leden en volgen nu een smalle landweg door de velden. Een rechte streep, langs boerderijen en velden. Na zo’n 1,5 uur krijgen we weer zicht op Gränna. Daar wacht ons nog een verrassing: pal voor het stadje ligt de Gränna Berget (238 meter hoog) en daar moeten we toch echt overheen om weer bij ons startpunt uit te komen. Een flinke klim, maar bovenop wacht de kaffestugan, waar ze gelukkig ook koud perensap serveren.

..

Te water!

Vanaf de top van de berg is het alleen nog maar naar beneden lopen, deels via trappen. Op de hoofdstraat laten we de polkagrissen links liggen en lopen in één ruk door naar het haventje, waar we de wandeling zijn gestart. Daarnaast lag een strandje en de verlokking van koel, helder water is groter dan een tandglazuur-vernietigende zuurstok. Rugzak neer gooien, omkleden, nog een paar passen en dan …. zwemmen en dobberen maar!

Praktisch

Dit is wandeling 11 uit Wandelen in Småland, een gids met 23 rondwandeling in deze provincie in Zuidoost Zweden. Kijk op www.wandeleninsmaland.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere route uit de gids. Je kunt de gids natuurlijk ook direct bestellen. Ga daarvoor naar onze webshop.

Meer lezen over wandelen in Småland? Bekijk dan deze blogs:

Wandelen in de tuin van Carl Linnaeus

Oktober in Småland is rood

Store Mosse: wandelen door het hoogveen

Blå Jungfrun: wandelen op een onbewoond eiland