De herfst is in zuid-Zweden in volle gang. Hangen er in Nederland nog overwegend groene bladeren aan de bomen begin oktober, hier schieten de kleuren alle kanten op, van geel tot lichtgroen, rood en bruin. Een speciale rol in het kleurenpalet is weggelegd voor de bessenstruiken die een rood tapijt vormen onder de bomen. In een flitsbezoek van vier dagen herloop ik drie wandelingen in de regio Småland, samen met Ellis, die namens een touroperator komt kijken of een wandelreis voor 2020 interessant kan zijn. Op dag 1 wandel ik samen met haar de route bij Målerås.

Heel anders

De wereld verandert met de seizoenen. Toen ik hier in 2018 rondliep was het de warmste en droogste zomer in meer dan 100 jaar. De natuur verkleurde toen ook, maar nu oogt het toch allemaal net even wat anders. Gelukkig is de start van deze route zo overduidelijk gemarkeerd dat we die zonder al te veel moeite kunnen vinden.

We parkeren de auto op de kleine parkeerplaats aan het meer, trekken de wandelstappers aan en gaan op pad. Voor de zekerheid heb ik de GPS-track mee en Ellis de uitgebreide routebeschrijving in de gids. Maar de wandeling door dit ruige bosgebied in het zuiden van Småland is zo goed gemarkeerd dat we die eigenlijk niet nodig hebben.

Door het dennenbos lopen we langs de korte kant van het meer om dan het bos in te trekken, langs de grote keien die het landschap hier zo bepalen. Met de rood-verkleurde bessenstruikjes en grijsgroene mossen een mooi decor om doorheen te stappen. Lang leven de herfst!

Pauzeplaats met uitzicht, toen nog in zomers t-shirt

Rotsblokken

In dit gebied, dat Gråstensmon wordt genoemd, liggen grote rotsblokken en steenvelden die hier na de laatste ijstijd zijn blijven liggen. ook vind je hier een aantal keteldalen, grote diepe kuilen, waar dikke ijsklompen langer achterbleven en zo bij het wegsmelten kleine dalen achterlieten. Niet zelden is daarin een moerasachtig veengebied ontstaan. Samen vormen ze een glooiend landschap waar je uren doorheen zou kunnen zwerven, nu gevuld met talloze paddenstoelen. Maar onze route is maar krap 7 km dus dat zit er niet in. Op meerdere plekken staan informatieborden die iets vertellen over het landschap en de manier waarop dat de afgelopen eeuwen is gebruikt. Zo lopen we langs een veengebied dat is gebruikt om turf te steken.

Levensader voor veen

Waterpracht

Al dat veen  heeft natuurlijk wel wat nodig om te kunnen gedijen. En regen is daarvoor niet genoeg. Gelukkig bezit het waterrijke Småland talloze meren en meertjes, onderling verbonden door even zovele beken en riviertjes. Ook hier stroomt een smalle levensader door het bos die de natte gebieden voorziet van een vrijwel constante stroom aan water. In de zomer zagen we hier wollegras en wilde orchideeën groeien, in een groen decor. Nu is het vooral geel verkleurend gras en mos dat langs de waterkant is te vinden. De wetenschap dat het daaronder kletsnat is weerhoudt ons ervan om de sponsachtige ondergrond te betreden. Te koud voor natte voeten vandaag!

Ellis checkt zo af en toe de routebeschrijving en maakt aantekeningen voor toekomstige reizigers, ik vertrouw vooral op mijn geheugen voor het volgen van de route. Het helpt dat er niet of nauwelijks zijpaden zijn, dus het is eigenlijk gewoon een kwestie van het pad blijven volgen.

De grote oversteek

De cirkel rond

Na ruim een uur lopen door de kleurrijke bossen steken we een smalle rivier over via een kleine houten brug. Het zonnetje prikt af en toe door de wolken heen en laat de rode bladeren flonkeren. We keren terug naar de oever van het meer en wandelen langs een vakantiestuga terug naar de plek waar we onze route zijn begonnen. Toen doken we vanaf de zwemsteiger – die nu nog in het water ligt – het meer in om het eerste wandelzweet af te spoelen. Nu verlang ik meer naar warme koffie en een kanelbulle. Gelukkig is Ellis ook geïnteresseerd in die kant van Zweden, dus stappen we in de auto, op zoek naar een goed adresje voor deze Zweedse geneugte. Daar moeten de toekomstige wandelaars tenslotte ook op gewezen worden!.

Praktisch

Dit is route 1 uit Wandelen in Småland, een gids met 23 rondwandelingen in deze zuid-Zweedse regio. Kijk op www.wandeleninsmaland.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere tocht uit de gids. De gids direct bestellen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar onze bestelpagina.

Meer lezen over wandelen in Småland? Bekijk dan deze blogs

Store Mosse: wandelen door het hoogveen

Blå Jungfrun: wandelen op een onbewoond eiland

Op stap langs het Vättern in het land van John Bauer