Ze bestaan echt, van die kleine Zweedse gehuchtjes, waar alle huisjes rood zijn, waarvandaan je drie passen hoeft te lopen en in het heldere water kunt springen. Waar de zon altijd lijkt te schijnen, de kleuters rondhuppelen met een bloemetje in hun haar en waar iedereen aardig en vriendelijk is. Althans, dat is wat wij dachten toen we op pad gingen voor onze wandeling vanaf Barsviken en uit kwamen bij het zes vakantiehuisjes tellende Lerviken. Op pad langs de kust in Noord-Zweden.

Barsviken centrum

Klein en fijn

Ons vertrekpunt voor de geplande 13,1 km lange wandeling  langs de kust is het dorpje Barsviken. Ook al niet bepaald een metropool te noemen. Het is alleen met de auto bereikbaar, via een lange en stille steenslagweg. Langs die weg wisselen boerenweiden en stukken bos zich af. Barsviken ligt aan een inham bij de zee en heeft een kleine traditie als haven voor lokale vissers. Een boothuisje, wat aanlegsteigers en een zeemanskerkje vormen de hoofdmoot van het gehucht.

Over planken door het veen

Op pad

Het eerste stuk van onze wandeling lopen we over plankieren door moerasachtig veengebied en over rotsen. De pollen wollegras wuiven in de wind zachtjes heen en weer en het zonnetje kruipt steeds verder omhoog. Na een half uurtje wandelen bereiken we Lerviken. Het oogt allemaal als het decor van een Zweedse film, je kunt je moeiteloos voorstellen dat hier “De kinderen van Bolderburen”, het bekende jeugdboek van Astrid Lindgren speelt. Dat Astrid eigenlijk uit zuid-Zweden kwam maakt ons niet uit, dit lijkt ons de ideale plaats voor het boek!

 …

Geen pad, wel mooi

Langs de kust

De huisjes zijn allemaal bezet, waarschijnlijk via een zeer geheim boekingsadres dat alleen voor Zweden bereikbaar is. Dit vind je als toerist niet als je op zoek gaat naar een vakantiehuisje. Geïnspireerd lopen we verder. Nou ja, lopen… Het is meer stappen en klauteren over de rotsen die bij Lerviken voor de kust liggen. Een duidelijk pad ontbreekt, maar we vinden onze route door consequent de kustlijn te blijven volgen.

Familiegeluk

Kraanvogels!

Met een boog lopen we dan weer landinwaarts, hoofdzakelijk langs opnieuw rustige steenslagwegen en tussen weiden en bossen door. Geen verkeer dat de idylle verstoord. Dan zien we verderop een grote vogel bedachtzaam door het gras stappen. En er holt iets pluizigs achteraan. Het blijkt een familie kraanvogels te zijn. Deze grote, statige vogels komen in de zomer naar noord-Zweden om eieren te leggen en het nageslacht groot te brengen. Die zijn zo te zien al een poosje uit het ei en rennen dapper achter vader en moeder aan.

Klein en functioneel

Naar het puntje

Als we terug keren in Barsviken besluiten we nog een lusje aan onze tocht te plakken. Over het schiereilandje Skarpudden kun je een rondje van drie kilometer maken, waarbij je ook het meest oostelijke puntje aan doet. Het landschap op het schiereiland is anders, meer natuur, minder gecultiveerd. Hier zou je zo maar een ree of zelfs een eland tegen kunnen komen. Op het uiterste puntje staat een vuurtoren. Verwacht hier geen rood-witte toren; het is een uiterst praktisch, klein torentje. kennelijk groot genoeg om schepen op gepaste afstand van de kust te houden.

Klaar voor ontvangst

Vredig

We lopen langzaam terug naar Barsviken, niet moe en eigenlijk nog helemaal geen zin om te stoppen met lopen. Er is genoeg te zien aan de kust en zelfs zo’n klein gehucht als Barsviken heeft wat bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de oude zeemanskerk, die er vers geverfd bij staat. De bloemenbakken aan weerszijden zijn goedverzorgd, alsof alles klaar is om de eerstvolgende lading zeebonken te verwelkomen. Het oogt allemaal rustig en kabbelend, mede door de zon en de zee die zachtjes tegen de oevers klotst. Ongetwijfeld kan het er hier ook heel wat ruiger aan toe gaan in de herfst en winter. Dat hebben we dan maar mooi misgelopen. Vandaag hadden we de ideale omstandigheden voor een perfecte wandeldag. Wandeling 2 is ‘in the pocket’!

Praktisch

Dit is een beschrijving van wandeling 2 uit de gids Wandelen in Västernorrland. Medelpad, Angermanland, inclusief de Hoge Kust. Kijk op www.wandeleninvasternorrland.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids.