De Griekse fotograaf Stavros Marmatakis hoorde in 1982 het verhaal dat er twee jaar daarvoor een vrachtschip was vergaan en dat het wrak nu – na een stevige storm –  was aangespoeld op het onbereikbare strand van Navagio, aan de noordwestkust van Zakynthos. Hij ging op onderzoek uit en nam vanaf de kliffen een foto van het wrak. De foto ging de wereld over en zo ontstond een iconisch beeld. Mensen komen vanuit heel de wereld om deze plek te zien. Maar noord-Zakynthos heeft nog veel meer te bieden voor wie de moeite neemt er te voet op uit te trekken. Wij gaan op pad vanuit Korithi, vertrekpunt van de boten naar het scheepswrak.

Iconisch

In 1980 raakte het schip Panagiotis in een zware storm in de problemen. Aan boord zou zich een lading illegale sigaretten en drank hebben bevonden, bedoeld voor handel in internationale wateren. De Turkse kapitein verloor de macht over zijn schip dat lek sloeg op de rotsen, zonk en uiteindelijk aan land spoelde op het strand van de Navagio baai. Dat strand, omgeven door hoge, witte kalksteenkliffen, is onbereikbaar vanaf land.

Het water is er ongekend blauw

Kassa

Inmiddels is het wrak dé attractie van het eiland. Bovenaan de rotsen is een klein uitzichtplateau gebouwd, waar de mensen elkaar verdringen voor de ultieme vakantiefoto. In 2017 viel zelfs een vrouw naar beneden die de ultieme selfie wilde maken …. Vanuit kustplaatsen worden boten vol toeristen naar het strand gebracht om het wrak te bekijken en daar een paar uur te verblijven op het witte strand en te zwemmen in het azuurblauwe water. In 2016 werd het strand nog uitgeroepen tot een van de mooiste tien stranden ter wereld. Het water is er ook ongekend smurfen-blauw, met dank aan de kalkachtige ondergrond.

Al die bezoekers brengen geld in het laatje op een eiland dat vrijwel geheel afhankelijk is van het toerisme. Verreweg het grootste deel van de zomergasten verblijft aan de zuidkant van het eiland, terwijl het wrak aan de noordwestkant ligt. Mensen komen daarheen per huurauto of een excursiebus die hen ook gelijk bij de boot naar de Blauwe Grotten brengt.

Op weg in een leeg landschap

Aan de wandel

Waar de meeste toeristen dit deel van het eiland weer verlaten na hun bezoek aan het wrak, willen wij meer zien van dit deel van Zakynthos. Vanuit Korithi maken we een vier uur durende rondwandeling, met als startpunt de fraaie uit steen opgetrokken Potamitis-molen. Die staat te blinken aan de rand van de zee en heeft nu uitsluitend een toeristische functie. Vanaf daar volgen we de asfaltweg een stukje terug naar Korithi en slaan dan af op een landweg die zo’n vijf kilometer de kustlijn volgt. De natuur is hier leeg, met slechts lage begroeiing op de groene hellingen waarover de wind vrij spel heeft.

Pauzeplek met zeezicht

Tot onze verbazing worden hier – in een gebied waar verder volstrekt niets te beleven valt – een paar gigantische villa’s uit de grond gestampt. Compleet met grote zwembaden en zeezicht dat rijkt tot buureiland Kefalonia zijn dit luxe-paradijzen waarvoor diep in de buidel getast moet worden. Maar gelukkig wordt niet de hele kust zo bebouwd en komen we even later, na een flinke afdaling, bij het kleine, desolate baaitje van Klima. Geen zandstrand, alleen ruige rotsen die een kleine kom vormen, waar het water tussen de stenen omhoog spuit. Reken maar dat het hier kan spoken in de winter. En eerlijk gezegd is het ook nu (voorjaar) meer een plek om uit te waaien en pauzeren dan om te zonnebaden.

Ruimte voor natuur

Na ruim 1,5 uur lopen langs de kust, waarin we volop genieten van het weidse uitzicht over het ongebruikte land en de zee, draait de zandweg landinwaarts en loopt richting een oude, vervallen boerderij. Van de villa’s van puissant rijke mensen belanden we zo in de armoede van het platteland. Een magere hond op het erf, twee koeien in de wei en wat kippen. Stapels autobanden, een roestige trekker die eruit ziet alsof hij al lang geleden zijn laatste ritje heeft gemaakt en allerlei rommel rondom de boerderij, die overigens prachtig is gelegen in een groene vallei. Hier is volop ruimte voor natuur. Een slang schiet vanaf het pad tussen de stenen van een muurtje en even verderop geniet een groen-gele hagedis van het zonnetje.

Bij de entree tot het erf begint een smalle asfaltweg vol kuilen. Die volgen we verder landinwaarts, zonder een mens tegen te komen. Pas na ruim 1 km bereiken we een bredere weg die richting Korithi buigt. Als we weer in de buurt van de kust komen, kiezen we opnieuw een secundaire weg, waarlangs ook kolossale huizen worden gebouwd. Het is duidelijk waar het geld dat hier verdiend wordt neerslaat: in kleine paleisjes aan zee.

Nagenieten op zijn Grieks

Vol en leeg

Het is vervreemdend om op zo’n “leeg” stuk van het eiland zoveel nieuwbouw te zien. Wordt er gebouwd voor toeristen, of komen hier straks rijke Grieken wonen? Of blijken het straks toch allemaal luchtkastelen te zijn? De niet-aflatende stroom toeristen naar Korithi voor het scheepswrak en de grotten zorgt in ieder geval voor bedrijvigheid in dit verder zo stille stuk van het eiland. Een café is er alvast, bij de aanleg plaats van de boot, niet ver van het start- en eindpunt van onze tocht. En mocht het scheepswrak uiteindelijk “verdwijnen” in zee, weet dan dat het ook zeer de moeite waard is om deze “uithoek” te voet te ontdekken!

Praktisch

Dit is wandeling 9 uit Wandelen op Zakynthos, een gids met 16 dagwandelingen, verspreid over dit Griekse eiland. Kijk op www.wandelenopzakynthos.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids. Het scheepswrak ligt circa 15 km westen van Korithi en zie je niet tijdens deze wandeling. Wel kun je de boot ernaartoe nemen vanuit Korithi.

Meer lezen over Wandelen op Zakynthos?

Bekijk dan deze blogs:

Marathia: rustig wandelen op ‘druk’ Zakynthos

Gerakas: op bezoek bij de oude dames van Zakynthos

Agalas: het mooiste uitzicht van Zakynthos

Zakynthos: valleien, veldbloemen, honden en asfaltwegen bij Kalamaki

Orthonies, verstild stukje Zakynthos

Verantwoording

Dit blog is een bewerking van een deel van een artikel dat eerder is verschenen in Griekenland Magazine, januari 2020